Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 13 JANUARI 2006

Bomen Fort III en niet-verlenging startbaan: Vlaamse Regering bekrachtigt akkoord met gemeenteraad Borsbeek

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering de overeenkomst met Borsbeek bekrachtigd. De gemeenteraad van Borsbeek had op haar zitting van 23 december 2005 reeds deze overeenkomst goedgekeurd. Dit betekent dat de startbaan, zoals in het Vlaams regeerakkoord gesteld, niet zal verlengd worden maar dat de huidige lengte optimaal kan gebruikt worden.

De operationaliteit en de veiligheid van het vliegverkeer leggen beperkingen op inzake gebruik van het luchtruim rond de luchthavens. De krijtlijnen hiervoor zijn bepaald en opgelegd door de international civil aviation organisation (ICAO). Daarnaast gelden voor het Fort III ook de Europees verankerde habitatrichtlijnen.

In uitvoering van het regeerakkoord, waarbij gesteld wordt dat de Antwerpse regio recht heeft op het behoud en de uitbouw van een regionale
zakenluchthaven, moeten aldus voor de luchthaven Deurne de vereiste veiligheidsvlakken gevrijwaard worden van alle verwijderbare hindernissen. Na de goedkeuring door de gemeenteraad van Borsbeek op 23 december 2005, heeft de Vlaamse Regering vandaag eveneens de overeenkomst bekrachtigd.

De bedoeling van deze overeenkomst is het realiseren van een goed nabuurschap met de gemeente Borsbeek, die eigenaar is van het domein "Fort 3" waarin deze hindernissen zich bevinden, haar inwoners en de luchthavenexploitant. De kern van deze overeenkomst is dat de luchthaven niet verlengd zal worden en dit in het kader van de leefbaarheid voor de inwoners van Borsbeek. Via een contractuele verbintenis engageert het Vlaams Gewest zich om de niet- verlenging volledig te respecteren, over deze legislatuur heen. Dit engagement biedt ook de meeste waarborg naar het respect van de habitat.

Tevens worden de ontwikkelingen van de luchthaven binnen de huidige baanlengte van 1.510m gevrijwaard. Er wordt afgesproken dat de veiligheidsstroken ('RESA's) die moeten aangelegd worden, groen zullen blijven. De gemeente zal op haar beurt door een correct onderhoud de veiligheidsvlakken
hindernisvrij houden.

Ter compensatie van de noodzakelijke kap- en snoeiwerken, waarvoor het Vlaamse Gewest op basis van de overeenkomst nu gemachtigd wordt, zal het Vlaamse Gewest eveneens nieuwe bebossing maximaal realiseren in de gemeente Borsbeek.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be