Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 13 JANUARI 2006

IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 13 januari 2006

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

In het kader van de implicaties van de regionalisering van het landbouwbeleid op de lopende dossiers dioxinecrisis 1999, geeft de Vlaamse Regering de minister-president de opdracht om het nieuwe compromisvoorstel op het eerstvolgende Overlegcomité goed te keuren echter met een bijkomende bindende voorwaarde eraan gekoppeld.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de wijziging goed van het besluit van 8 juli 2005 over de instelling van een bedrijfstoeslagregeling en bepaalde steunregelingen voor landbouwers. Het besluit betreft hoofdzakelijk delegatiebepalingen aan de bevoegde minister.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

In een Europese Verordening over de uitbreiding van het toepassingsgebied tot steun voor onderzoek en ontwikkeling wordt de definitie van kleine en middelgrote ondernemingen gewijzigd. Aangezien de Vlaamse steunreglementering gebaseerd is op de Europese regelgeving keurt de Vlaamse Regering nu principieel een besluit goed dat die gewijzigde definitie overneemt in haar steun- en aanverwante besluiten. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief vijf ontwerpdecreten goed die instemmen met de overeenkomsten tussen de Belgische-Luxemburgse Unie en respectievelijk Azerbeidjan, Bosnië-Herzegovina, Libië, Servië en Montenegro en de Verenigde Arabische Emiraten De ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Dirk Van Melkebeke wordt benoemd tot kabinetschef van de vice-minister-president van de Vlaamse Regering.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over het secundair onderwijs aan huis voor zieke kinderen. Onderwijsdecreet XV bevat de rechtsgrond voor de invoering van secundair onderwijs aan huis voor zieke jongeren vanaf het schooljaar 2005- 2006. Deze faciliteit bestaat al meerdere jaren in het lager onderwijs en wordt nu doorgetrokken naar het volledige leerplichtonderwijs. De Vlaamse Regering moet de uitvoeringsmodaliteiten voor deze vorm van onderwijs bepalen. Het besluit komt hieraan tegemoet en is geïnspireerd op de bestaande regeling voor het lager onderwijs, zowel wat de voorwaarden betreft om op individueel tijdelijk of permanent onderwijs aan huis aanspraak te kunnen maken, als wat de
financiering/subsidiëring van de betrokken scholen betreft.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed inzake de oprichting en instandhouding van betrekkingen in het ambt van leraar secundair onderwijs, belast met het geven van praktische vakken, die voor de verzorging en het onderhoud van de teelten en de veestapel in het voltijds gewoon secundair onderwijs worden ingezet. Dit zijn extra betrekkingen bovenop de gewone lerarenomkadering. De bestaande regelgeving vertoont echter een aantal hiaten. Zo worden niet alle leerlingen van het studiegebied land- en tuinbouw bij de vaststelling van het aantal betrekkingen in aanmerking genomen. Ook het aantal betrekkingen staat niet in verhouding tot de continue verzorging van gewassen en vee. Ten slotte zijn de schommelingen in het leerlingenaantal vaak een bedreiging voor een minimale stabiliteit in het personeelsbestand. Het voorliggende besluit wil deze lacunes opheffen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Scholen voor technologie en industriële technieken kunnen maar kwaliteitsvolle opleidingen geven indien ze beschikken over voldoende moderne en beveiligde machineparken. Machines zijn echter duur, waardoor scholen onvoldoende mogelijkheden hebben ze op regelmatige basis af te schrijven en te vervangen. De Vlaamse Regering stelt principieel een eenmalige subsidie in om scholen van het voltijds gewoon secundair onderwijs die minstens één van de studiegebieden auto, bouw, hout, koeling en warmte, grafische technieken en mechanica- elektriciteit organiseren, toe te laten te investeren in nieuwe uitrustingsgoederen of de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen. Het subsidiebesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State voert de Vlaamse Regering definitief een aantal wijzigingen door aan de vigerende regelgeving op het experiment 'modulair beroepssecundair onderwijs' dat nog loopt tot 31 augustus 2007. De aanpassingen betreffen extra personeelsomkadering voor de conceptuele voorbereiding en de implementatie, extra uren trajectbegeleiding naar werkervaring en de actualisering van de opleidingsstructuur 'hout'.


* * *

Het tijdelijke project 'bevordering van de werkervaring in het deeltijds beroepssecundair onderwijs' liep af op 31 augustus 2005. Dit project beoogde leerlingen naar een duurzame inschakeling in de arbeidsmarkt te leiden door middel van een geïndividualiseerde benadering en het bijbrengen van een startkwalificatie. Voor de uitvoering van dit project werden aan de centra deeltijds beroepssecundair onderwijs extra middelen (onder de vorm van uren-leraar) toegekend. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed waardoor die extra uren-leraar vanaf het schooljaar 2005-2006 organiek worden. Elk jaar opnieuw zal, in functie van de grootte van de beschikbare begrotingskredieten, worden vastgesteld hoeveel extra uren-leraar kunnen worden verdeeld.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed over de programmatie-, rationalisatie- en behoudsnormen in het buitengewoon basisonderwijs. Door deze wijziging worden de kleinere gemeenschappen, waarvoor nog geen school voor buitengewoon onderwijs was, toch in staat gesteld om een dergelijke school op te richten. Op deze manier wordt de triptiek vervolledigd van de vrije keuze in het buitengewoon onderwijs.


* * *

De lerarenopleidingen werden niet opgenomen in de Bolognahervorming. De Vlaamse Regering keurt daarom nu een voorontwerp van decreet principieel goed dat de lerarenopleidingen van de hogescholen en universiteiten een plaats geeft in de BAMA-structuur. De GPB-opleidingen krijgen dezelfde regeling als andere opleidingen. Door de drie lerarenopleidingen in eenzelfde regelgeving te vatten, krijgen deze in de mate van het mogelijke een identieke regeling en kunnen in één en dezelfde beweging de knelpunten worden aangepakt die door de evaluatie van de lerarenopleidingen werden aangetoond. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR, de SERV, de VLIR, de VLHORA, het GPB-platform en het VVS. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het besluit wil de boekhoudregels van de verschillende sectoren vervangen door de boekhoudregels die van toepassing zijn op de rechtsvorm in kwestie, waardoor een vereenvoudiging wordt doorgevoerd. De voorzieningen moeten dan voor de boekhouding niet meer voldoen aan een specifieke regelgeving in verband met de subsidiëring, maar kunnen de algemene boekhoudregels toepassen. De minister kan wel aanvullende regels opleggen per sector.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Wegens het advies van VLACORO dat bijkomende motivering en aanpassingen aan het dossier vereist, wegens de problematiek van de voorafname op de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Brugge en wegens het vereiste advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering de goedkeuringstermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplan 'Chartreuse', voorlopig vastgesteld op 29 april 2005, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

Het subsidiedecreet van de Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisaties en de organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding voorziet zowel verplichte als facultatieve (basis)opdrachten, en dit alles met extra aandacht voor kwaliteitszorg. Een van de facultatieve opdrachten is prioriteitenbeleid, dat tot doel heeft de sportparticipatie van bijzondere doelgroepen en hun aansluiting bij een sportclub te bevorderen. De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, definitief om tot 31 december 2008 het bevorderen van de sportparticipatie van personen met een handicap als thema te nemen. Het prioriteitenbeleid richt zich tot personen jonger dan vijfenzestig jaar met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap en naar personen met psychische beperkingen. Een versoepeling van de subsidieaanvraagprocedure houdt de drempel om in te tekenen op het prioriteitenbeleid zo laag mogelijk, zodat het de aanzet kan zijn tot het voeren van een effectief gehandicaptensportbeleid van de sportfederaties.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van het saldo op de subsidie van de loonkosten van 2004 aan bepaalde initiatieven in de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de Conventie over de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, opgemaakt in Parijs op 17 oktober 2003. Immaterieel erfgoed betreft allerlei tradities, rituelen en gebruiken, volksspelen, traditionele vermakelijkheden en festiviteiten, optochten, stoeten, processies, . Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over de vaststelling van de rechtspositie van het personeel van de Vlaamse overheid, het zogenaamde raamstatuut.


* * *

Na advies van de SERV en van de Vlaamse Mediaraad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed dat sommige bepalingen wijzigt in Titel II van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie. De aanpassingen betreffen onder meer de koppeling van de openbare omroepopdracht aan het maatschappelijke doel van de VRT, de voorwaarden aan de merchandising- en nevenactiviteiten en enkele bepalingen over de raad van bestuur. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering stelt Paul Van Orshoven aan als haar raadsman om, met het oog op een vernietigingsprocedure en schorsing bij het Arbitragehof, het dossier voor te bereiden tegen het decreet van de Franse Gemeenschap van 27 februari 2003 over de radio-omroep.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na de publicatie van het decreet tot oprichting van het Agentschap Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) trad het decreet van 16 april over het Grootschalig Referentiebestand (GRB) in werking. Dit decreet hield nog geen rekening met de nieuwe structuren van Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) en de overdracht van het takenpakket inzake het geografisch informatiesysteem (GIS) en het GRB naar het nieuwe agentschap AGIV. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering nu, na advies van de SERV en de Raad van State, definitief het oprichtingsdecreet van het AGIV, zodat de noodzakelijke overeenstemming kan gerealiseerd worden. Er worden ook een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de wijze van de samenstelling van de raad van bestuur met als bedoeling de band met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de belangrijkste betrokken departementen te verzekeren. Er wordt ook voorzien in de aanstelling van een gewestcommissaris zowel bij het AGIV als bij de VLM. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed met decretale aanpassingen binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de MiNa-raad en de Raad van State, en na voorlopig advies van de SERV keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen naar de Vlaamse havens en de organisatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Dit voorontwerp van decreet, ook wel Scheepvaartbegeleidings- decreet genoemd, heeft onder meer tot doel om de Europese Monitoringrichtlijn 2002/59/EG om te zetten in Vlaamse regelgeving. Het voorontwerp van decreet wordt opnieuw voor advies voorgelegd aan de SERV en wordt geagendeerd voor besprekingen met alle representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat tot doel heeft het integraal milieujaarverslag (IMJV) op te delen in logischer deelformulieren waardoor nieuwe onderdelen eenvoudig kunnen worden toegevoegd zonder de structuur telkens in zijn geheel te moeten wijzigen. Eveneens wordt de afvalstoffenmelding van overbrengers en van verwerkers, van verbrandingsovens en van stortplaatsen, de melding van ijkgegevens van debietmeters bij het oppompen van grondwater en de energiegegevens van bedrijven met een bepaald energieverbruik aan het IMJV toegevoegd. Er worden ook verduidelijkingen doorgevoerd aangaande de verplichtingen om emissiegegevens met betrekking tot water en lucht in te dienen. Corresponderende wijzigingen aan het VLAREM en het VLAREA zijn eveneens in het besluit opgenomen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State


* * *

In het kader van het optimale gebruik van de huidige start- en landingsbaanlengte van de luchthaven in Deurne, moest er een oplossing komen voor de bomen op en rond het Fort III in Borsbeek, die uitsteken boven de veiligheidsvlakken en het luchtverkeer hinderen. De Vlaamse Regering keurt nu een overeenkomst goed met de gemeente Borsbeek om dit probleem op te lossen.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na positief advies van het Hoog Overlegcomité Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Gewest beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting van een basisoverlegcomité voor de gewestelijke ontvangers.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot bijsturing van de selectieprocedure met betrekking tot de projecten in Vlaanderen en de Nederlandstalige projecten in Brussel in het kader van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid. Haar standpunt ter zake wordt meegedeeld op het federaal impulsfondscomité. Die projecten moeten een gunstig kader bieden voor de maatschappelijke integratie van personen van vreemde oorsprong, de preventie van discriminatie en de interculturele dialoog.


-----
einde

-----