Fractie PvdA Rotterdam

In het zojuist verstuurde persbericht/open brief zaten helaas een aantal tekstuele fouten. Bijgaand de correcte versie. Ons excuus daarvoor.

Aan: Mr. dr. J.P. Balkenende
Ahoy' Rotterdam
Ahoy'-weg 10
3084 BA Rotterdam

Rotterdam, 13 januari 2006

Open brief aan premier Balkenende

Geachte heer Balkenende,

Ik heb gehoord dat u morgen naar Rotterdam komt voor de nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om u twee concrete voorstellen te doen.

U hebt ongetwijfeld de discussie over onze problemen met sommige Antilliaanse jongeren gevolgd. Over een stevige aanpak is iedereen het wel eens, Míjn zorg is dat we niet alleen stevig aan moeten pakken maar ook alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat de kleintjes straks het voorbeeld van hun grote broers en zussen gaan volgen.

Dat lukt alleen als we moeders steunen bij de opvoeding van hun kinderen. Laten we het dit keer goed aanpakken. Vijfhonderd gezinscaoches en dat houden we vijf jaar vol. Kom over de brug, zodat we samen een échte omwenteling tot stand brengen.

En dat geldt niet alleen voor de Antilliaanse moeders. Bij ons in Rotterdam spreken 60.000 mensen niet voldoende Nederlands en daar zitten een heleboel vaders en moeders tussen. Denkt u eens in wat het economisch effect is ze op korte termijn gewoon mee kunnen doen in werk en opleiding!

U en uw college Verdonk zijn al jaren bezig om het hele inburgeringsstelsel op de schop te nemen. Met plak- en knipwerk probeert wethouder Geluk er nog wat van te maken. Maar een cursus van 600 uur voor 5000 mensen per jaar blijft allemaal veel te bescheiden. Kom nou eens echt over de brug en geef ons de kans voor een taaloffensief waarmee al die 60.000 mensen binnen vijf jaar de kans kunnen grijpen om hun kinderen te helpen en zich Rotterdammer tussen de Rotterdammers te voelen.

Er moet in Rotterdam nog veel gebeuren. Maar het zou mooi zijn als u morgen in ieder geval over de brug komt met 500 gezinscoaches en minstens 10.000 extra plaatsen voor een taaloffensief.

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst

Meer informatie:

Peter van Heemst 06-18305837


---- --