Gemeente Urk

Nieuw plan voor bestuurlijke en ambtelijke organisatie

ALLEN ONDER ÉÉN DAK FINANCIEEL HET VOORDELIGST EN BEVORDERT DE DIENSTVERLENING
Nieuw plan voor bestuurlijke en ambtelijke organisatie

Alle ambtenaren van de gemeente Urk krijgen in de toekomst een werkplek aan de Singel. Hiermee komt een einde aan het gehuisvest zijn op twee locaties, aan het Noorderzand en aan de Singel. Bestuurders en ambtenaren zullen dan in één gebouw hun plek vinden, waardoor ook de dienstverlening kan worden verbeterd. Ook bibliotheek gaat naar de nieuwe uitbreiding van het gemeentehuis. De buitendienst van de gemeente krijgt een plek op het industrieterrein.

Al jaren kampt de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van de gemeente Urk met ruimtegebrek. Bovendien voldoen diverse ruimten niet meer aan de Arbo-eisen. Tot een oplossing is nog niet gekomen. Wel zijn gelden gereserveerd voor de toekomstige huisvesting.

Bij het aantreden van de nieuwe gemeenteraad en de vorming van het nieuwe college van burgemeesters en wethouders in 2002 sprak het gemeentebestuur uit dat hoge prioriteit aan de huisvesting van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie zou worden gegeven. De voorbereiding tot de integrale huisvesting van het ambtelijke en bestuurlijke organisatie heeft lang genoeg geduurd, aldus het Collegeprogram 2002-2006. In het raadsprogramma juli 2005 maart 2006 is aangegeven dat voor het einde van de bestuursperiode een definitief besluit over de huisvesting van het ambtelijk apparaat wordt genomen. Conform de opdracht hebben burgemeester en wethouders een voorstel gemaakt voor de gemeenteraad.

Nu ligt het voorstel tot het onder één dak brengen van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie er. Commissie 1 zal zich daarover aanstaande dinsdag (17 januari 2006) buigen. Alle binnenactiviteiten worden in het nieuwe plan aan de Singel geconcentreerd. Hiermee komen de dubbele kosten te vervallen die voortvloeien uit het op twee locaties gehuisvest zijn. Bovendien kan de burger straks in één gebouw terecht voor informatie en diensten van de gemeente. In de centrale hal van het gemeentehuis zal een serviceloket worden geopend waar de burgers met alle vragen op één plek terecht kunnen en direct worden geholpen. Uit de onderzochte huisvestingsmodellen komt wat de exploitatie betreft - het plan, waarin allen onder één dak worden gehuisvest, financieel gezien het goedkoopste uit de bus.

Bijkomend voordeel van het plan (allen onder één dak) is, dat voor de bibliotheek niet elders in de gemeente huisvesting behoeft te worden gezocht. Het bibliotheekwerk krijgt op de begane grond van de nieuwe uitbreiding van het gemeentehuis een centrale plaats. Aan de onduidelijkheid over de definitieve huisvesting voor de bibliotheek komt hiermee ook een einde. Financieel past het totaalplan binnen de gereserveerde gelden.