Korps Landelijke Politiediensten

Aanvaring in dichte mist op IJ Amsterdam

Amsterdam, 13-01-2006 o Medewerkers van de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten, varend met de P84, zagen donderdag 12 januari 2006 om 10.00 uur op het afgesloten IJ in de gemeente Amsterdam een motortankschip en een sleepboot in dichte mist op elkaar varen. Er vielen geen gewonden. Het motortankschip, geladen met teerolie, raakte zwaar beschadigd aan de kop. Er was geen sprake van uitstroom. De Waterpolitie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de 52-jarige schipper van het motortankschip uit Vreeland terzake verkeerde wal varen bij slecht zicht.

De beide schepen voeren met een snelheid van 10 km/uur in dichte mist frontaal op elkaar. De sleepboot, 22,00 x 5,50 meter 49,000 ton, was aan de kopzijde geladen met stalen oprijplaten. De schipper van de sleepboot was een 61-jarige inwoner van Lisserbroek.

De oprijplaten boorden zich in de kop van het motortankschip, waardoor de bakboordbeschoeiing van de tanker volledig werd opgereten. De tanker, 70,00 x 7,11 meter 740,341 ton, was geladen met 190 m3 teerolie met een temperatuur van 80 graden. Het raakte door de aanvaring niet lek. Uit onderzoek van de Waterpolitie bleek dat de tanker, op weg naar de Petroleumhaven, uit het Oosterdok kwam en niet direct kon oversteken vanwege het drukke scheepvaartverkeer. Het schip bleef langzaam doorvaren aan de verkeerde wal. Op het moment dat de schipper van tanker dacht dat hij over kon steken voer daar aan de goede wal de sleepboot met ponton. De schipper van tanker verklaarde dat hij de sleepboot totaal niet heeft gezien op de radar. Vermoedelijk heeft de schipper wel een aantal keren gemeld op kanaal 68 dat hij uit het Oosterdok kwam en over wilde steken. De Waterpolitie zal bij de Havendienst, die de gesprekken op verzoek heeft bewaard, nog een onderzoek instellen naar deze meldingen.

Het motortankschip mocht na overleg met Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezichteenheid Binnenvaart en de Havendienst doorvaren naar de petroleumhaven om daar de lading te lossen.