GroenLinks

Politiek geklungel met Afghanistan is beschamend

13 januari 2006

Het kabinet heeft niets nieuws te melden over de uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan. Toch zegt de premier nu we gaan. De D66 ministers hebben hun geloofwaardigheid verloren door hiermee in te stemmen. GroenLinks vindt het politieke optreden rond de uitzending naar Afghanistan van een beschamende klungeligheid.

De D66 ministers hebben hun laatste greintje geloofwaardigheid verloren. De ministers Brinkhorst en Pechtold waren weken lang tegen het zenden van Nederlandse militairen naar zuid-Afghanistan. Afgelopen zondag zei Pechtold niet om te zullen gaan. Vandaag draaien de ministers als een blad aan de boom. Ze accepteren dat Balkenende zegt we gaan, en De wens te gaan, wordt door alle bewindslieden gedragen. Hopelijk houdt de D66 fractie wel haar rug recht.

Het kabinet heeft internationaal een modderfiguur geslagen. Het imago van Nederland heeft ernstige schade opgelopen in de internationale gemeenschap en bij de Navo. Balkenende heeft te weinig leiderschap getoond. De afgelopen vier weken hebben niets opgeleverd dan onrust, woordenspelletjes en gesteggel over procedures. Er is geen nieuwe informatie en er is geen nieuw argument naar voren gekomen, Niemand is daar iets mee opgeschoten. Ook de Nederlandse militairen die mogelijk uitgezonden worden, en hun familieleden, worden onnodig in spanning gehouden.

Dit verwijt treft de VVD net zo hard. Het is ongehoord dat de VVD vandaag ineens wel bereid is om het inhoudelijke debat aan te gaan, terwijl Balkende naar slechts heeft herhaald wat het Kabinet voor Kerst heeft gezegd. Er was dus geen enkele reden om het debat zo lang uit te stellen.

GroenLinks is tegen de nieuwe missie omdat Nederlandse militairen niets kunnen betekenen voor de bevolking van de zuid-Afhaanse provincie Uruzgan. Ze zullen betrokken raken in een heilloze grondoorlog, die het vredesproces alleen maar zal bemoeilijken. Nederlandse militairen mogen bovendien niet mede verantwoordelijk worden voor de Amerikaanse schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht in Afghanistan.

Farah Karimi