Den Haag, 13 januari 2006

verklaring tweede-kamerfractie pvda over missie afghanistan

De PvdA-fractie heeft kennis genomen van de verklaring van de Minister-President en de brief van het kabinet over Afghanistan. Met veel omhaal van woorden wordt precies hetzelfde gezegd en gesteld als een maand geleden. Er is niets nieuws onder de zon. Het kabinet blijft verdeeld en heeft geen besluit tot uitzending genomen. Het kabinet schrijft ook zelf in haar brief van vandaag dat het proces binnen de regering al was afgerond op 22 december 2005.

De PvdA-fractie vindt dat nu de Tweede Kamer het heft (maar) in handen moet nemen en inhoudelijk moet debatteren over de risicovolle missie naar Afghanistan.

Voor de PvdA-fractie staan daarbij drie kritische punten voorop: - de haalbaarheid van wederopbouw in de provincie Uruzgan waar grote stammentegenstellingen bestaan en de Taliban actief is. - het voorkomen van vermenging met de missie Enduring Freedom waar wij vanwege onder andere de mensenrechten in de Kamer tegen hebben gestemd. - een verdeeld kabinet kan niet op verantwoorde wijze een missie uitzenden.

De PvdA wil nu zo spoedig mogelijk via hoorzittingen in de Tweede Kamer, inzage in het Rapport van de Militaire Inlichtingendienst en briefings tot een verantwoord eindoordeel komen.

Woordvoerder: Koenders 06 18 30 58 60


---

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl