Saxion Hogescholen
BR>

vr 13 januari 2006

Milieukundestudenten Saxion scoren internationaal

Milieukundestudenten Ton van der Ent en Chantal Termeer van Saxion Hogescholen in Deventer studeren deze maand af op het thema `Waterkwaliteit rivieren Cameron Highlands' in Centraal Maleisië.

Dit als vervolg op de vijf maanden stage in Maleisië, waar zij met de financiële steun van Waterschap Rivierenland onderzoek deden naar de gezondheidsrisico's van oppervlaktewater als drinkwater. Aanleiding vormde de kindersterfte in onder andere Maleisië, als gevolg van vervuild drinkwater.

Het resultaat van het onderzoek van Ton en Chantal, dat viel binnen het `adopt a river'- project, is opzienbarend.

Uit de meetresultaten blijkt dat verboden pesticiden en e.coli-bacteriën op grote schaal in het rivierwater aanwezig zijn. De concentraties overschrijden vele malen de standaarden van de Wereld Gezondheids Organisatie. Ook stelden de studenten vast dat op veel plaatsen in het stroomgebied het rivierwater `biologisch dood' is als gevolg van de lozing van ongezuiverd rioolwater.

Het onderzoek van de Milieukundestudenten kreeg grote aandacht van de nationale pers in Maleisië en van officials uit regeringskringen. Met als gevolg dat het WWF nu een vervolg geeft aan het project met aanzienlijke financiële middelen en menskracht en dat nu ook the National Health Office van Maleisië aanvullend onderzoek uitvoert in het gebied.

De ondernemende studenten begonnen naast hun afstudeerproject een eigen adviesbureau. Het bureau kreeg de opdracht voor onderzoek naar het restaureren en openstellen van oude mijnbouwlocaties in het Boven-Geuldal in Limburg. Een kwetsbaar gebied waar op de storthopen van de voormalige mijnindustrie een heel bijzondere flora is ontstaan: de zinkflora. Deze zeldzame botanische rariteit dreigt echter geheel te verdwijnen. Het onderzoek en de adviezen van Ton en Chantal leidden ertoe dat de Europese Unie en de overheid nu investeringen in het gebied doen voor enige honderdduizenden euro's. Ook bereikten zij dat belangrijke wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Polen zienswijzen uitwisselen over zinkflora en de ontwikkeling van het betreffende gebied met haar zeldzame vegetatie. Dit gebeurt tijdens een door de studenten georganiseerd internationaal `Zinkflora congres' op 19 en 20 januari aanstaande in het Belgische Kelnis.

Ton studeert verder aan de masterstudie Milieu- en Natuurwetenschappen en de 1^egraads Lerarenopleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen. De grote ambitie van beide Milieukundestudenten is echter om ook in de toekomst voldoende opdrachten te bemachtigen om als zelfstandige ondernemers het eigen adviesbureau voort te kunnen zetten. Daarmee willen zij zich met name richten op milieubeheer en -ontwikkeling en milieueducatie.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------