Oproep:Een internationale paragraaf ieder collegeprogramma

Vng

Persbericht

NB! Op dit persbericht rust een embargo tot 20 januari 17.00 uur

Oproep: Een internationale paragraaf in ieder collegeprogramma!

Internationale samenwerking biedt vele kansen, zeker ook voor het lokaal bestuur. Een groep gemeentebestuurders, onder leiding van de Groningse burgemeester Jacques Wallage, heeft daarom vandaag een handtekeningactie onder lokale politici gelanceerd. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart roepen de initiatiefnemers gemeenten op in hun collegeprogramma's een internationale paragraaf op te nemen.

De handtekeningenactie die vandaag op de Nieuwjaarsreceptie van VNG International te Den Haag startte, is een initiatief van het Adviescollege Internationale Samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarvan Wallage voorzitter is. De oproep beschrijft de kansen voor gemeenten. Er valt veel te leren van collega's in het buitenland. Internationale samenwerking biedt kansen op het behalen van Millenniumdoelen. Bovendien kunnen inwoners van gemeenten meer worden betrokken bij andere culturen.
Het ondersteunen van de oproep 'Een wereld aan kansen: een internationale paragraaf in ieder collegeprogramma!' kan door een e mail te sturen aan erikjan.hertogs@vng.nl.

Op de Nieuwjaarsreceptie werd tevens de door COS Nederland, vereniging van centra voor internationale samenwerking en de VNG samengestelde bundel 'Acht Millenniumdoelen en dertig gemeenten' aangeboden aan burgemeester Wallage. In deze bundel spreken dertig Nederlandse lokale bestuurders zich uit over de Millenniumdoelen in relatie tot lokaal beleid. COS Nederland en VNG hopen dat de bundel lokale bestuurders en raadsleden stimuleert zich in te zetten voor internationale samenwerking.

20 januari 2006




Vereniging Nederlandse Gemeenten