GroenLinks

GroenLinks hoopvol over afloop stemming havenrichtlijn

Protest havenwerkers 12 januari 2006

GroenLinks heeft goede hoop dat een meerderheid van het Europees Parlement (EP) de omstreden havenrichtlijn volgende week in Straatsburg naar de prullenbak zal verwijzen. Op initiatief van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk heeft de groene fractie een voorstel hiertoe ingediend.

"Dat zowel de werkgevers als werknemers in de Rotterdamse haven tegen deze plannen zijn, zegt eigenlijk al genoeg. Zij zijn tevreden over de huidige situatie in Rotterdam en zitten niet te wachten op onrust. Aanname van deze richtlijn leidt ertoe dat banen van goed geschoolde havenwerkers verdwijnen en hun plaatsen worden ingenomen door goedkopere en slecht opgeleide krachten. Voor de werkgevers zouden gedwongen nieuwe aanbestedingen een enorme papierwinkel tot gevolg hebben", aldus Lagendijk.

Hij verwijt het CDA en de VVD dat hun steun voor het voorstel van de Europese Commissie inconsequent is ten opzichte van hun streven naar minder Europese regelgeving. Lagendijk: "Deze partijen hebben altijd de mond vol over Europese regelzucht, maar zodra het een liberaliseringsvoorstel betreft is die papierwinkel kennelijk geen probleem."

Staatssteun

In een ver verleden heeft het EP de Europese Commissie gevraagd om voorstellen te doen ter regulering van de concurrentie tussen havens. Hierin zouden regels voor staatssteun een belangrijke rol spelen. Volgens Lagendijk heeft de Commissie nu echter al tweemaal geprobeerd om de concurrentie binnen havens te reguleren, terwijl daartoe volgens hem in de meeste Europese havens geen enkele noodzaak is.

De Commissie wil lidstaten dwingen om alle diensten binnen havens opnieuw aan te besteden. Aanleiding zijn wantoestanden in enkele Zuid-Europese havens waar havendiensten als gevolg van bureaucratische regelingen en het haast volledig uitbannen van concurrentie veel te duur zijn.

Grensoverschrijdend

"Toch is dat geen Europees probleem, maar een probleem van enkele zuidelijke lidstaten. Een grensoverschrijdend Europees probleem is dat lidstaten elkaar met directe en indirecte steun de loef proberen af te steken, wat leidt tot een oneerlijk spel. Hiervan zijn het milieu en de arbeidsomstandigheden de dupe. Ik hoop dan ook van harte dat een volgend Commissie-voorstel wel regulering van staatssteun tot doel heeft", aldus Lagendijk.

Maandagmiddag zullen honderden havenarbeiders uit heel Europa bij het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg demonstreren voor afwijzing van de havenrichtlijn.

«