Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Gemeente Leeuwarden koopt Stadhouderlijk Hof terug

De gemeente Leeuwarden koopt de panden van Hotel Paleis het Stadhouderlijk Hof terug van Stichting Monuminten Fryslân. De gemeente betaalt hiervoor een bedrag van ¤ 2.150.000. Dit maakte wethouder van vastgoed en monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden, Tom van Mourik, vrijdagmiddag bekend. Het Stadhouderlijk Hof blijft de functie van hotel behouden, met als exploitant de familie Klemkerk.

De gemeente is van plan om na de overdracht het aanzicht van het Stadhouderlijk Hof te renoveren. 'Dit maakt de vernieuwing van het oudste gedeelte van Leeuwarden compleet', aldus Tom van Mourik. Eerder zijn al het Stadhuis en de Hoofdwacht opgeknapt. Ook het Gouverneursplein en het Hofplein zijn ingrijpend verfraaid.

In 1971 heeft de gemeente Leeuwarden het Stadhouderlijk Hof van de toenmalige Koningin Juliana aangekocht onder de voorwaarde dat de panden "een passende bestemming" dienden te krijgen. De gemeente Leeuwarden verkocht het pand op 19 december 1994 aan "Stichting Monuminten Fryslân". In 1995 werd het 'in eigendom' overgedragen aan de stichting, met de voorwaarde dat de gemeente Leeuwarden een eerste recht van koop heeft.

Het Stadhouderlijk Hof heeft een rijke geschiedenis. Friesland kocht voor zijn eerste stadhouder, Willem Lodewijk van Nassau Dietz, in 1587 een patriciërswoning. In 1603 kwam het Dekemahuis aan de zuidzijde erbij en zo ontstond het Stadhouderlijk Hof met voorplein. Elke volgende stadhouder liet het Hof voor veel geld verbouwen en verfraaien. Zo herschiep Daniël Marot in 1709 het middenstuk in barokke Lodewijk XIV-stijl. In 1734 verrees in de tuin een vleugel met balzaal, hofkapel, apotheek en badkamer.

Willem Carel Hendrik Friso vertrok in 1747 als stadhouder van alle Nederlandse gewesten naar Den Haag. Het Hof diende daarna als logeeradres voor de stadhouderlijke, later koninklijke familie. In de Franse tijd hebben soldaten in het Hof gebivakkeerd en bood het onderdak aan het Stadsweeshuis, een hospitaal en de Latijnse school. Veel van de inventaris is toen verloren gegaan, maar de Nassau-portretten, geschilderd door Louis Volders, konden worden gered.

In 1814 kocht koning Willem I het gebouw terug. De laatste ingrijpende verbouwing was in 1881. Tegenwoordig is het Hof ingericht als hotel, waarbij de waardevolle cultuurhistorische elementen zoveel mogelijk zijn geïntegreerd. Het viersterrenhotel telt 28 kamers, waaronder 8 koningssuites. Daarnaast telt het paleis 7 vergaderzalen. Het is ook mogelijk om in de Naussauzaal of in de Hoftuin in het huwelijk te treden.

Op 30 januari aanstaande neemt de gemeenteraad een besluit over de verstrekking van het krediet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 - 233 40 02.