Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: 'Kabinet wil naar Afghanistan' Onderwerp: 'Kabinet wil naar Afghanistan'
Uitzenddatum: Vrij. 13 januari 2006, 20.30u

âHet kabinet wil bijdragen aan de missie in Afghanistan,â zei premier Balkenende na afloop van de ministerraad. Wekenlang was er onduidelijkheid over het sturen van troepen, omdat D66-ministers vonden dat het om een âvoornemenâ ging en niet om een âbesluitâ. Om die reden wilden veel Kamerleden geen inhoudelijk debat over de missie houden. In Netwerk aandacht voor de
houding van D66 en een gesprek met minister
en vice-premier Brinkhorst.

'Herbevestiging'
Volgens de premier is er nu een âherbevestigingâ van hetgeen op 22 december is besloten: dat het kabinet zich voorneemt militairen naar Afghanistan te sturen. Volgens Balkenende maakt het besluit een einde aan âeen hoop procedureel gedoeâ. âWat het kabinet betreft is het: we gaan.â Het kabinet heeft dit vandaag ook in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Inhoudelijk debat
Eerder wilden PvdA, SP en VVD geen inhoudelijk debat over de missie naar Afghanistan, omdat de Kamerleden alleen wilden praten over kabinetsbesluiten en niet over voornemens. Die hobbel is nu genomen, want VVD-fractievoorzitter Van Aartsen is tevreden met de verklaring van premier Balkenende.

Meerderheid
Een meerderheid van de Kamer moet eerst nog instemmen met de missie, voordat een definitief besluit wordt genomen. Premier Balkenende heeft nog niet aangegeven hoe groot die meerderheid moet zijn. Links:
Brief aan de Kamer over de missie (13 januari)
Brief aan de Kamer over de missie, 22 december
Vraag en antwoord over de nieuwe missie (NOS)
Profiel van Afghanistan (BBC)