Artsen zonder Grenzen



Mensen in Assam (India): geïsoleerd en vergeten

Assam is een deelstaat van India in het uiterste oosten van het land. In het westelijke district Karbi Anglong laaide in 2005 een conflict op tussen twee stammen. Moord en geweld joegen duizenden mensen uit hun dorpen. Hilary Bower, projectcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Karbi Anglong vertelt wat er aan de hand is en wat de gevolgen voor de bevolking zijn.

Doordat mensen nauwelijks toegang hebben tot medische zorg en een effectieve behandeling tegen malaria slecht te verkrijgen is, zijn er in Assam veel mensen ziek. In Karbi Anglong laaide vorig jaar bovendien een strijd op tussen twee stammen. Een vicieuze cirkel van vergelding en geweld: drie mensen vermoord in september; een bus met dertig mannen, vrouwen en kinderen met kapmessen afgeslacht in oktober. Sindsdien zijn nog meer mensen vermoord en hele dorpen in vlammen opgegaan.

De bevolking draagt de gevolgen
Deze twee stammen hebben eeuwenlang naast elkaar geleefd. Het kan over grond gaan, erkenning, autonomie, het kan politieke manipulatie zijn. Voor de bevolking maakt het niet uit: zij dragen de gevolgen. Mensen zijn enorm bang en zijn massaal van het platteland naar de steden gevlucht, naar scholen en grote gebouwen, waar zij maar onderdak konden vinden. Stel je voor: duizend mensen in een school waar plaats is voor honderd leerlingen. Te weinig water, te weinig toiletten. Niet hygiënisch, niet goed voor de gezondheid.

Schoon water is bijzonder belangrijk
Ons team met een dokter, een verpleegkundige, een water- en hygiënespecialist en gezondheidsvoorlichters reist rond met mobiele hulpposten om medische hulp te geven. En wij zorgen voor schoon water: mensen schepten het water met emmers uit een bassin, wat tot besmetting van ziekten kan leiden. We hebben gezorgd voor een watertank met kraan waar ze water uit kunnen tappen. En we hebben latrines gebouwd.

Ideaal klimaat voor ziekten
Een situatie waar zoveel mensen op elkaar samengepakt leven en waar het s nachts kan afkoelen tot vijf graden Celsius, vormt een ideaal klimaat voor ziekten: longontsteking, huidziekten, mazelen, diarree. We hebben kinderen massaal gevaccineerd tegen mazelen en gaan actief op zoek naar tuberculosepatiënten die hun behandeling moesten onderbreken omdat ze moesten vluchten.

Psychische gevolgen
De onzekerheid van het vluchten uit alles wat normaal en bekend is, heeft psychische gevolgen. Mensen komen met vage klachten. Je kunt je afvragen of wij ons hiermee moeten bezighouden, het gaat niet direct om leven of dood, maar het zijn lichamelijke uitingen van hun psychische nood. Wij zijn hier om zorg te bieden aan mensen die gedwongen worden een vluchtelingenbestaan te leiden en om hen te laten weten dat ze niet vergeten worden.

Terug naar uitgebrande dorpen
Basisgezondheidszorg in Assam is al schaars, door het geweld is de situatie nog verder verslechterd. De overheid heeft provisorische kampen opgezet in de afgebrande dorpen om de bevolking te stimuleren terug te keren en hun akkers te oogsten. Maar ze hebben nog steeds bijna geen gezondheidsvoorzieningen. De overheid zegt dat zij dokters, verpleegkundigen en apothekers niet zover krijgen om hiernaartoe te komen vanwege de slechte wegen en de onveilige situatie. Het gevolg is dat er grote gebieden zijn waar mensen totaal geen medische zorg krijgen.

Hulp is nodig

Hilary Bower: De situatie is nog steeds zo onzeker, elke uitbraak van geweld kan ertoe leiden dat de mensen weer gaan vluchten. Volgens de regering kunnen de zeventienduizend mensen, die nu nog in de kampen zitten, binnen drie maanden terug naar hun dorpen. Hetzelfde werd gezegd over de vluchtelingensituatie in zuidelijk Assam, maar de mensen daar zitten al jarenlang in kampen.