Gemeente Hardenberg

Januari 2006 - Voormalig directeur RöpckeZweers Ziekenhuis - Koninklijk onderscheiden

Voormalig directeur RöpckeZweers Ziekenhuis - Koninklijk onderscheiden

Burgemeester Bert Meulman reikt vrijdag, 13 januari, een koninklijke onderscheiding uit aan Henk van Wel uit Collendoorn. Op die dag neemt de heer van Wel officieel afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. De voormalig directeur van onder andere het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg zal daar worden benoemd tot "Ridder in de Orde van Oranje Nassau".

De heer van Wel is in 1939 geboren, en zal op 13 januari officieel afscheid nemen als Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. Deze stichting is op 1 januari 2004 opgericht als vervanger van een aantal op dat moment losstaande organisaties. De heer van Wel stond aan de wieg van de oprichting van de Saxenburgh Groep die is ontstaan uit verschillende fusies tussen diverse zorgaanbieders. Het is daarbij opmerkelijk hoe in korte tijd een grote mate van eenheid in managementstijl en synergetische effecten met betrekking tot verschillende zorgproducten tot stand is gekomen.

In 1990 verruilde de heer Van Wel zijn betrekking als chirurg annex voorzitter van het medisch stafbestuur van het Albert Schweitzerziekenhuis te Dordrecht voor het directeurschap patiëntenzorg van het toenmalige Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg.

De heer van Wel heeft na zij aanstelling de kwalitatieve situatie van het ziekenhuis geanalyseerd en daarvoor strategische verbeterplannen opgesteld, van waaruit opmerkelijke kwalitatieve verbeteringen van de regionale ziekenhuiszorg werden ontwikkeld.

Als voorbeelden van belangrijke verbeteringen kunnen worden genoemd de uitbreiding van het aantal specialismen (en bijbehorende specialisten), stroomlijning van de diagnostische infrastructuur en herontwerp van de functies intensive care, operatiekamer en spoedeisende hulp. Verder kunnen genoemd worden de opzet van een observatorium, een stroke-unit voor CVA-patiënten, de totale vernieuwing van ondersteunende ICT-infrastructuur en de ontwikkeling van een regionale huisartsenpost. Minder tastbaar, maar misschien nog wel het meest belangrijk, is het toegenomen vertrouwen van de regionale huisartsen en omliggende top-klinische ziekenhuizen in de medische staf van het ziekenhuis.

In 1999, toen hij tot algemeen directeur van de Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg werd benoemd, werden onder zijn leiding het verpleeghuis in Coevorden uitgebreid en het dagziekenhuis in Coevorden grootscheeps gerenoveerd. De heer Van Wel is verdienstelijk geweest in de totstandkoming van een vruchtbare samenwerking tussen alle regionaal praktiserende cardiologen. Door de realisatie van een gestroomlijnde patiëntenlogistiek, vindt nu een betere triage plaats op patiënten met ernstig hartfalen.

In 1999 en 2003 werden in het kader van ketenzorg (zorg, aanpalend aan het ziekenhuisgebeuren) belangrijke samenwerkingsverbanden opgericht tussen de thuiszorg, verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg. De samenwerkingsverbanden zijn ontstaan vanuit de heldere visie die de heer Van Wel heeft op de grote voordelen van regionale ketenzorg.

Gedurende zijn gehele bestuurlijke periode heeft de heer Van Wel zich ingezet voor het daadwerkelijk doorzichtig maken van de bedrijfsvoering en zorginhoudelijke aspecten. Dit heeft in 2004 geresulteerd in een kwaliteitscertificering door het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ). Op deze wijze kan het ziekenhuis zich extern uitstekend verantwoorden.

De heer Van Wel heeft in 2005 de eerste steen gelegd van het nieuwe gebouw van het Regionaal Geestelijk Gezondheidszorg (of GGZ)centrum (RGC) op het ziekenhuisterrein te Hardenberg. Hij wist dankzij oneindig geduld en grote inzet voortdurend de vele betrokken partijen met vaak verschillende visies en belangen - op één lijn te houden tijdens de ontwikkeling en realisatie van dit RGC.

Als nevenfuncties, waarvoor betrokkene geen vergoeding ontvangt, kunnen genoemd worden zijn lidmaatschap van het algemeen bestuur, en later secretaris, van het dagelijks bestuur van het Streeklaboratorium voor infectieziekten, zijn werkzaamheden als secretaris/voorzitter van het Audiologisch Centrum Zwolle en zijn voorzitterschap van de Raad van Toezicht van het Radiotherapeutisch Instituut Stedendriehoek en Omstreken te Deventer.

De heer Van Wel wordt omschreven als een man, die bij tegenstrijdige belangen in staat is mensen op één lijn te krijgen en een hoge mate van kwaliteit nastreeft. Hij weet mensen en discussies te sturen op een manier die sympathie van alle betrokkenen weet af te dwingen.