Provincie Limburg

Interpellatiedebat Provinciale Staten over noodverordening Vandaag hebben Provinciale Staten een interpellatiedebat gevoerd over

de noodverordening naar aanleiding van de bomenkap in de Schinveldse Bossen. Het initiatief voor dit debat is genomen door de Socialistische Partij. Tijdens het debat werd vooral ingegaan op de rol van de Commissaris van de Koningin, de heer Frissen, en de waarnemend burgemeester van de gemeente Onderbanken, de heer Zuidgeest. Een meerderheid in Provinciale Staten heeft het vertrouwen uitgesproken in de Commissaris van de Koningin. GS is gevraagd voor een aantal punten zoals geluidsoverlast, fijnstof en compensatie bos met spoed actie te ondernemen.

Insprekers
De Vereniging Stop Awacs Overlast gaat de rechtsgeldigheid van de bekrachtiging van de noodverordening door de gouverneur toetsen, zo nodig bij het Europese Hof, aldus inspreker Fijnaut namens de vereniging. Inspreker Stevelmans, lid van de gemeenteraad Onderbanken, deed een dringend beroep op de gouverneur en de heer Zuidgeest om het waarnemend burgemeesterschap van Onderbanken van de heer Zuidgeest zo spoedig mogelijk te beëindigen. Waarnemend burgemeester Zuidgeest zag om procedurele redenen af om in te spreken. Via een schriftelijke mededeling riep hij de leden van Provinciale Staten op om Onderbanken te blijven steunen omdat belangrijke onderdelen uit het AWACS-dossier, zoals geluidsoverlast en uitstoot fijnstof, nog steeds niet opgelost zijn.

Noodverordening
Tijdens het interpellatiedebat werden vooral vragen gesteld over de rol van de gouverneur en de waarnemend burgemeester. Gouverneur Frissen onderstreepte in zijn betoog ervan overtuigd te zijn dat zowel waarnemend burgemeester Zuidgeest als hijzelf niet anders hadden kunnen handelen dan dat gehandeld is. Ook zonder noodverordening was de bomenkap onvermijdelijk gezien de Nimby-procedure en de uitspraak van de Raad van State. De gouverneur ziet als positief effect van alle commotie en emotie van afgelopen weken dat het AWACS-dossier nu hoog op de politieke agendas zal staan.

Moties
Provinciale Staten namen met 33 stemmen voor en 16 tegen de motie aan van CDA/VVD/PNL waarmee Provinciale Staten onverkort vertrouwen uitspreken in de Commissaris van de Koningin. In deze motie wordt het college van GS verzocht om alle relevante partijen op korte termijn te benaderen om een aantal punten actief ter hand te nemen. Genoemd zijn: compensatie gekapte bos; stillere motoren voor de AWACS-toestellen; verlengen van de start- en landingsbaan van de AWACS-basis Geilenkirchen en de realisatie van een gedegen meetnet voor geluidsoverlast en luchtverontreiniging. In deze motie wordt ondermeer geconstateerd dat zowel de gouverneur als de waarnemend burgemeester hebben gehandeld in hun hoedanigheid bij wet aan hen toebedeeld en dat gehandeld is in het belang van de openbare orde en veiligheid.

3 moties van de SP werden verworpen, waaronder een motie om de waarnemend burgemeester te ontslaan. De GroenLinks-motie om in Den Haag aan te dringen op verplaatsing van de basis alsmede de motie van onmacht werden verworpen. Met de motie van onmacht spreekt GroenLinks het ongenoegen uit over het op deze wijze onmachtig maken van Provinciale Staten in deze voor vele Limburgse burgers zo zwaarwegende aangelegenheid.

13-1-2006 17:25