Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht Algemene Energieraad (AER) en Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)

Donderdag 12 januari 2006

EMBARGO: Tot vrijdag 13 januari 2006, 18.00 uur

Advies: 'Energiek buitenlands beleid. Energievoorzieningszekerheid als nieuwe hoofddoelstelling'.

'Energievoorzieningszekerheid' nieuwe hoofddoelstelling buitenlands beleid

De ontwikkelingen op de wereldenergiemarkten maken het noodzakelijk dat energievoorzieningszekerheid een nieuwe hoofddoelstelling van het buitenlands beleid wordt. Zo kan op het hoogste ambtelijke en politieke niveau een goede beleidsafwegingen gemaakt worden met de juiste prioriteitstelling. Dit is de belangrijkste aanbeveling van de Algemene Energieraad (AER) en de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) in hun gezamenlijk advies 'Energiek Buitenlands Beleid' dat zij heden aan de regering hebben aangeboden. De Ministers van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris voor Europese Zaken hadden om advies gevraagd.

Nederland en Europa worden in toenemende mate afhankelijk van importen van olie en gas uit een beperkt aantal landen en gebieden die politiek minder stabiel zijn. De kwetsbaarheid neemt daardoor toe. Ook de aanvoerroutes naar Europa zijn kwetsbaar, zoals recent is gebleken in de Russisch-Oekraïense gascrisis.
Bovendien is de wereldenergiemarkt meer gepolitiseerd dan in het vorige decennium nog mocht worden verwacht. Energie wordt door meerdere landen strategisch gebruikt en ingezet als instrument van buitenlands beleid.

AER/AIV adviseren de regering hiervoor een 'en-en-beleid' te voeren. Dat wil zeggen, dat de ontwikkeling van een samenhangend Europees beleid gericht op energievoorzieningszekerheid moet worden bevorderd. Tegelijkertijd moet ook een nationaal buitenlands beleid gericht op de versterking van bilaterale relaties met olie- en gasproducerende landen totstandkomen.

Het 'en-en'-beleid is noodzakelijk zolang het Europees beleid onvoldoende van de grond gekomen is en onvoldoende is gericht op de externe EU-kwesties die met energievoorzieningszekerheid samenhangen. AER/AIV vrezen overigens dat met de totstandkoming van beoogd EU-beleid veel tijd gemoeid zal zijn. Daarop wachten is gegeven de urgentie van de problematiek niet verantwoord.

Daarnaast moet Nederland zich in internationale fora zoals IEA blijven inzetten voor de energievoorzieningszekerheid.

Structurele ontwikkelingen op de wereldenergiemarkten (vooral olie en gas) maken het duidelijk dat er toenemende markt- en politiek gedreven concurrentie ontstaat tussen importerende landen/regio's. Zulke ontwikkelingen zijn de sterk stijgende vraag, onzekerheid over de tijdige beschikbaarheid van voldoende aanbod van olie en gas en de al genoemde politisering van energiemarkten.
AER/AIV wijzen er ook op, dat de omvang van de nog resterende Nederlandse aardgasreserves zodanig beperkt zijn, dat Nederland nog binnen de zichtperiode van dit advies (25 jaar) afhankelijk zal worden van gasimporten.

Het advies is voorbereid door een commissie met leden uit de AER en de AIV, onder leiding van de heer George Verberg (Lid van de Algemene Energieraad en president van de International Gas Union).

Achtergrond AIV
De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft sinds zijn oprichting in 1997 als taak om de regering en de Staten-Generaal te adviseren over buitenlands beleid, in het bijzonder het beleid op de terreinen vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking, de rechten van de mens en Europese integratie. De AIV wordt voorgezeten door mr. Frits Korthals Altes, minister van Staat.

Achtergrond AER
De Algemene Energieraad adviseert de regering en het parlement over het te voeren energiebeleid. De Energieraad wil een gewetensfunctie ten behoeve van de overheid en samenleving vervullen en een bijdrage aan het maatschappelijk energiedebat leveren, waarbij steeds het publieke belang centraal staat. De Energieraad is onafhankelijk. De leden zijn afkomstig uit relevante maatschappelijke groeperingen, maar vervullen hun adviestaak op persoonlijke titel. De Energieraad wordt voorgezeten door ir. P.H. Vogtländer. De taken en positie van de Energieraad zijn wettelijk geregeld (Wet op de Algemene Energieraad).


Noot voor de redactie /

Ministerie van Buitenlandse Zaken