Fractie PvdA Rotterdam

PvdA Rotterdam


----------
Nieuwsbrief - vrijdag 13 januari 2006


----------

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar. Na een paar rustige weken gaat de PvdA in Rotterdam er weer hard tegen aan. De verkiezingen komen snel dichterbij. Vanaf nu verschijnt de nieuwsbrief weer iedere week met het laatste nieuws, de plannen van de PvdA Rotterdam en met alle campagneactiviteiten voor de komende week. Monique Smits

UIT DE AFDELING

* Nieuwjaarsspeech Peter van Heemst: Rotterdam werkt!

UIT DE FRACTIE

* Opvang Keileweg vrouwen stagneert

NIEUWS

* Rotterdamse jongeren verdienen meer aandacht

IN DE MEDIA

* 'Het moet socialer', Peter van Heemst in de Havenloods 11-01-06
* PvdA en LR kraken Antillianen-aanpak, Metro 11-01-06

WEBLOG

* Peter logt: Iedereen bedankt

OP DE AGENDA

* za 14 jan 2006 - Floorshow

* di 17 jan 2006 - Rotterdam Kiest!: Debat over Werkgelegenheid in Rotterdam


* za 21 jan 2006 - 010-Actueeldebat 'Multicultureel Rotterdam'


* Verder op de agenda

Nieuwjaarsspeech: Rotterdam werkt!
Op 7 januari hield PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst zijn nieuwjaarsspeech.

Rotterdam moet aan het werk!
Een aanval op armoede
Mijn nieuwjaarswens is vandaag allereerst gericht aan al die fantastische mensen die iedere dag in de weer zijn om onze stad te laten draaien. Ik wens de trambestuurder van lijn 21 die een groep luidruchtige studenten veilig bij het studentenhuis aflevert een heel goed 2006. Ik wens de nachtportier van het verzorgingstehuis van Humanitas, die de familie van overleden bewoners opvangt een gelukkig nieuwjaar. En ook de parkeercontroleur die kalm blijft als hij een bon uitschrijft tegen iemand die ten onrechte een invalidenparkeerplaats heeft ingepikt. Het zijn mensen die vaak niet veel meer verdienen dan een gemiddeld, modaal inkomen. Mensen die voor dag en dauw opstaan. Mannen en vrouwen die merken dat ze van hun salaris niet heel veel meer overhouden vergeleken bij een uitkering. Omdat ze minder huursubsidie krijgen, geen beroep kunnen doen op kwijtscheldingen en voor van alles en nog wat een hogere eigen bijdrage betalen.

Deze week: Amsterdam - Rotterdam, twee burgemeesters met ieder een eigen nieuwjaarstoespraak. Het werd 1-0 voor Amsterdam. Job Cohen noemde de armoede als één van de grootste problemen die de inwoners van zijn stad treft, Ivo Opstelten zweeg in alle talen over de armoede die in Rotterdam zeker 128.000 mensen treft die van maximaal 110% van het sociaal minimum moeten rondkomen. Armoede heeft namelijk veel gezichten en ze zijn allemaal onaangenaam. Het gaat om die meneer van 72 met alleen AOW, weinig geld voor de ritjes naar de kleinkinderen. Het gaat om dat kind uit Hoogvliet, dat naar school wordt gestuurd zonder boterham met pindakaas. Het gaat om de moeder met twee kinderen die alleen achter blijft, met de schulden van haar man die vertrokken is. Armoede is de eindjes aan elkaar knopen. Armoede is thuis zitten, terwijl je graag meedoet. Bij armoede telt niet alleen geld. Bij armoede gaat het juist om isolement. Armoede betekent sociale uitsluiting, niet meer meedoen.

Het stilzwijgen van Opstelten is veelzeggend. De afgelopen weken is er veel over armoede te doen geweest. Eergisteren pakte bisschop Van Luyn hard uit in de richting van het kabinet Balkenende over de toenemende armoede. Dat kabinet waarvan CDA-lijsttrekker Geluk zegt dat het 'een zegen is voor Rotterdam.' In een dubbelinterview in het AD/RD beweerde Marco Pastors dat Rotterdam het ruimhartigste armoedebeleid van Nederland heeft (Ik heb -zeg ik direct- waardering voor de moeite die CDA-wethouder Bolsius doet om er wat van te maken). Het ruimhartigste armoedebeleid van Nederland. Mooie woorden. Maar op diezelfde dag liet de Volkskrant de feiten zien. In de top tien van steden met het beste armoedebeleid kwam Rotterdam niet voor.

Ook VVD-minister Gerrit Zalm gaf een mening: hij vindt armoede in Nederland maar betrekkelijk. Het AD hield een enquete, waarvan de uitslag vandaag werd gepubliceerd. Slechts 15% van de geënquêteerden is het met hem eens. In mijn ogen hoort het bestuur van een stad als een leeuw te vechten voor de belangen van haar inwoners. Want veel kunnen we niet op eigen kracht aanpakken, laat staan oplossen. Daar is politieke en bestuurlijke steun voor nodig, ook uit Den Haag. Heel vaak zag en hoorde ik Rotterdamse wethouders in Den Haag als het ging om veiligheid. Zo is de Rotterdamwet er gekomen. Bitter weinig zag en hoorde ik ze als het ging om een aanval op armoede. Wie armoede wil aanpakken, zorgt voor goed onderwijs, zet mensen aan het werk. Zet alles op alles om meer banen te creëren.

Ik las eind december een grote kop in de kranten: 'Haven breekt wéér record.' Even dacht ik: gaan de topsalarissen bij het Havenbedrijf nog verder omhoog? Gelukkig was het dit keer góed nieuws: de goederenoverslag in onze haven bereikte in 2005 bijna de magische grens van 370 miljoen ton. De haven groeit en bloeit. Dat is iets om trots op te zijn. En de grote uitdaging is om de mensen in Rotterdam, jong en oud, via banen te laten delen in die groei. De haven schreeuwt om goed geschoold personeel. Voor die scholing moeten we zorgen, zodat ze aan de slag kunnen. Scholing loont. En we moeten werk lonend maken. Onderwijs en werk zijn de sleutel tot succes bij de aanpak van armoede. Laten we dit jaar de schouders zetten onder die armoede. Met dezelfde saamhorigheid en inspanning waarmee we veiligheid aanpakken.

Rotterdam, de stad van de armoede, moet weer de stad van het werk worden. We moeten ons sterk maken voor de Rotterdam Werkt Wet. En we zullen er voor zorgen dat de andere steden dat initiatief van Rotterdam steunen. Een Rotterdam Werkt Wet die drie zaken gaat regelen:
* De invoering van een werkbonus. Dat is een bedrag tot 500 EUR (en loopt af naarmate iemand meer verdient). De belasting betaalt dit uit aan alle hardwerkende mensen tot en met een middeninkomen. Zo maken we dat voor die mensen werken echt loont.
* Het verlagen van de loonkosten als een werkgever als een werkgever mensen met een uitkering in dienst neemt. Die verlaging krijgt hij door hem vrij te stellen van de betaling van sociale premies. Zet liever mensen aan het werk dan een uitkering te betalen. Ze doen nuttig werk, ze doen ervaring op. De gemeente spaart een uitkering uit. En we maken het voor werkgevers interessant om in jongeren, onze toekomst, te investeren.
* Geef een fiscale beloning aan alleenstaande moeders die aan de slag gaan. Daarmee kunnen ze al met een klein baantje wegkomen uit de bijstand. Zo'n Rotterdam Werkt Wet zorgt er dus voor dat in onze stad een paar duizend jonge en oudere Rotterdammers aan de slag kunnen. En dat in onze stad de hardwerkende mensen met een inkomen tot modaal zien dat werk wordt gewaardeerd en dus loont.

Daar ga ik voor in 2006. Een stad waar iedereen meedoet en meetelt. Waar we niemand uitsluiten en onze brede schouders inzetten voor mensen die het echt nodig hebben. Een stad waarvan ook onze parkeerwachters en trambestuurders vinden dat het de moeite waard is om hard voor te werken. Ik stroop mijn mouwen op en ga aan het werk om dit te realiseren in 2006 en ik hoop dat jullie partijgenoten mij daarbij willen helpen. Want in een wereldstad als de onze is veiligheid van groot belang, maar werken en mee kunnen doen is cruciaal.

Op een goed en vooral succesvol 2006!


--------

Opvang Keileweg vrouwen stagneert
Uit de fractie

Het aantal Keilewegvrouwen in een zorgtraject is de laatste 9 maanden nauwelijks toegenomen blijkt uit antwoorden van het college.

De PvdA is zeer verontrust over de slechte opvang van de Keilewegvrouwen. Uit de antwoorden van het College op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Bert Cremers blijkt dat het aantal vrouwen in een zorgtraject de laatste 9 maanden nauwelijks is toegenomen. Momenteel zit slechts 45% van de ex-Keilewegvrouwen in de kliniek of in een Intensief Beschermd Wonen project.

Bovendien presenteert het College de cijfers over het zorgtraject op een dusdanig onduidelijke wijze dat een eerlijke vergelijking over de voortgang van de opvang nauwelijks mogelijk is. Daarom stelt de PvdA weer schriftelijke vragen. Het College moet duidelijkheid geven. Als blijkt dat de opvang inderdaad stagneert wil de PvdA dat er andere projecten, zoals Topscore, worden gesteund om de vrouwen die niet in een zorgtraject zitten een perspectief te bieden.

Ook wil de PvdA weten wat precies de afspraken zijn die met BoumanGGZ gemaakt zijn. Naar de mening van de PvdA kan het niet zo zijn dat er publiek geld wordt uitgegeven aan prestatieafspraken die niet worden nagekomen.


-----------

Rotterdamse jongeren verdienen meer aandacht

Van de PvdA Rotterdam

Garantie voor een stageplaats voor elke Rotterdamse jongere, extra ondersteuning voor jonge startende ondernemers, verplichte debatteerlessen op school en Rotterdam als dé jongerenhoofdstad van 2010. Dit zijn slechts enkele van de voorstellen die de PvdA de komende jaren wil bereiken voor jongeren.

Rotterdam is een stad met toekomst; bijna de helft van de Rotterdammers is jong. Hun talent verdient de ruimte. Daarom moeten discriminatie, criminaliteit en werkloosheid worden voorkomen en aangepakt. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst. En juist nu is het belangrijk dat Rotterdam deze kansen grijpt. De PvdA heeft daarom woensdag een pamflet voor jongeren aangeboden aan het de Rotterdamse Jongerenraad (RJR) en bij het j ongerenloket. Het pamflet is op de website te vinden via deze link


-------------

Peter logt: Iedereen bedankt

Peter van Heemst

Vandaag sluit ik een veel bewogen maand af. Misschien wel de meest hectische uit mijn bestaan. Omdat veel mensen hebben meegeleefd in spannende weken vol onzekerheid en onrust, wil ik graag laten weten hoe alles uiteindelijk is afgelopen.

Ik doe dat ook omdat ik nu een goede gelegenheid heb iedereen te bedanken voor de gegeven steun, het getoonde medeleven en de aangeboden hulp.

Mijn vrouw, Marion, heeft een kwaadaardige knobbel in haar borst laten weghalen en haar vader is vandaag gecremeerd.

Met die operatie is het ongelooflijk goed afgelopen. In de lymfeklieren is - bij een eerste test- geen kwaadaardig materiaal aangetroffen en het herstel gaat wonderbaarlijk snel. Haar vader is heel oud geworden en hij was zowel lich amelijk als geestelijk aan het eind van zijn latijn. Maar alleen al het besef dat je nu zelf hoort bij de oudste generatie van een familie maakte het overlijden behoorlijk confronterend.

Marion zou eerst vorige week worden geoperereerd. Terwijl zij in het ene Haagse ziekenhuis was opgenomen, lag een paar honderd meter verderop haar vader in het andere. Omdat zijn gezondheid in de loop van de dag snel achteruit ging, is Marions operatie uitgesteld. 's Nachts is haar vader overleden. We waren op weg naar het ziekenhuis en kwamen net te laat aan.

Dat gebeurde ook nog eens op de verjaardag van zijn andere dochter., die met haar gezin in Frankrijk op vakantie was. En - om alles nog bizarder te maken- ook op de dag dat een van de honden van Marion een nest puppies kreeg. Drie ervan redden het niet. Eentje is inmiddels ruim een week uit en een en al levenslust. Ik had zo iets nog nooit meegemaakt en was alleen daarvan al vreselijk onder de indruk. Onze wals-relatie (wonen apart, leven samen) was een week of drie omgezet in samenwonen om voor Marion te zorgen en haar door deze krankzinnige periode heen te slepen.

Tussendoor heb ik - zo goed en kwaad als het ging- heen en weer gescheurd tussen Den Haag/ Wassenaar en Rotterdam om toch ook aan de campagne de nodige aandacht te geven. Er was een nieuwjaarsreceptie, we lanceerden ons pamflet over jongeren, ik wilde reageren op de Antillenconferentie, de activiteiten voor de komende twee maanden moesten worden uitgewerkt en ga zo maar door.

Richard Moti, Kirsten Verdel en Hans Kombrink hebben me heel veel werk uit handen genomen. Driedubbel dank.

Door deze lotgevallen heb ik veel verhalen gehoord over andere vrouwen die ook te maken hebben met borstkanker. Vaak met een veel slechtere afloop. Ik ben me - nog meer dan vroeger- gaan realiseren wat voor groot goed gezondheid is. En hoe belangrijk het is dat je erop kunt rekenen dat in een ziekenhuis niet alleen goede medische zorg wordt gegeven maar er ook een open oog en oor is voor de emoties en gevoelen van een patient.

Ik heb ook gezien dat politiek meer is dan zaken doen. In en rond de PvdA kunnen we veel vaker trots zijn op de persoonlijke verhoudingen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Nogmaals veel dank aan iedereen die heeft meegeleefd.


----------

Op de agenda

zaterdag 14 januari 2006 - 16.00 uur Floorshow

Hét cultuurdebat van Rotterdam vindt plaats in de Floorshow in Café Restaurant Floor. Met Theo Cornelissen (SP) en Peggy Wijntuin (PvdA).

Locatie: Café Floor, Schouwburgplein
Contactpersoon: Rotterdamse Schouwburg

dinsdag 17 januari 2006 - 20.00 uur Rotterdam Kiest!: Debat over Werkgelegenheid in Rotterdam

Met: George van Gent (VVD); Mea van Ravesteyn-Kramer (D66); Alaattin Erdal (CDA); Arno Bonte (Groenlinks); Theo Cornelissen (SP); Marcel van Gent (Leefbaar Rotterdam) Peter van Heemst (PvdA) en Stadspartij Rotterdam. Moderator: Ruben Maes.

Rotterdam gaat in maart 2006 weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De gemeenteraadsverkiezingen houden niet alleen de Rotterdamse gemoederen in beweging. Heel Nederland ziet er met spanning naar uit. Landelijke politici zien de ontwikkelingen in Rotterdam als een goede graadmeter voor die in de rest van Nederland. Zie ook: www.rrk c.nl voor de verslagen van de voorgaande debatten En: www.nrc.nl
Locatie: Arminius, Museumpark
Contactpersoon: NRC en RRKC

zaterdag 21 januari 2006 - 13.30-15.00 010-Actueeldebat 'Multicultureel Rotterdam' Debat 'Multicultureel Rotterdam' wordt georganiseerd door Stichting LOKAAL Rotterdam, Platform Buitenlanders Rijnmond en Bibliotheek Rotterdamde centrale hal van de openbare Bibliotheek Rotterdam. Locatie: De centrale hal van de Bibliotheek, Hoogstraat Contactpersoon: Lokaal

zaterdag 21 januari 2006 - 15.30 uur Politiek Cultureel Café 'Praten aan de Plantage' Het maandelijkse Politiek Cultureel Café van de PvdA Rotterdam. Met interessante gasten, muziek en literatuur. Iedereen is van harte welkom. Locatie: het Café reist rond door de stad. Locatie wordt nog bekend gemaakt. Contactpersoon: PvdA Rotterdam, Paul Boute

vrijdag 27 januari 2006 - zaterdag 28 januari 2006 - 19.30 PvdA Charlois Wijkbijeenkomst Wielewaal De wijkbijeenkomst in Wielewaal is op 27 januari bij de Speeltuin Wielewaal aan de Rollostraat 95a Locatie: Speeltuin Wielewaal
Contactpersoon: Koen van Laar

zondag 29 januari 2006 - 20.00 uur Vrouwennetwerk
Voor alle Rotterdamse PvdA vrouwen: ook deze maand gaan we weer gezamenlijk een borrel drinken op de laatste zondag van de maand. Met voor ieder wat wils..... Kletsen aan de bar, discussiëren over een actueel thema aan de ronde tafel, of bespreken hoe we verder gaan met het lopende project aan weer een andere tafel! Locatie: Café Het Rijk van Kralingen, Oude Dijk 239a, Rotterdam-Kralingen Contactpersoon: Marja Bijl en Petra Reijntjes

Deze nieuwsbrief verschijnt wekelijks. Bijdragen voor de nieuwsbrief kunnen worden gestuurd naar: pvda@stadhuis.rotterdam.nl o.v.v. 'Nieuwsbrief". Ook uw op- of aanmerkingen kunt u daar kwijt.

De bijdragen in deze nieuwsbrief vertegenwoordigen niet automatisch het standpunt van de PvdA Rotterdam.