13-01-05 r/>
Wortmann wil visie van Commissie op bredere Europese havenpolitiek

Het oorspronkelijk door de Europese Commissie gepresenteerde voorstel voor een nieuwe Havenrichtlijn is een slecht voorstel dat door de vorige Transportcommissaris De Palacio overhaast is ingediend bij het Europees Parlement.

In de afgelopen maanden is een fors en goed pakket wijzigingsvoorstellen uitgewerkt door de Transportcommissie van het Europees Parlement. Europarlementariƫr Corien Wortmann (transportbeleid) vindt echter dat hierover een goede inhoudelijke discussie nauwelijks nog mogelijk is, omdat het oorspronkelijke Commissievoorstel op voorhand al teveel weerstand opriep bij veel fracties. Zij vindt dit jammer, omdat die discussie wel nodig is om tot een goed gedragen voorstel te komen.

Corien Wortmann: "Het CDA is alleen voor deze richtlijn als het forse pakket wijzigingsvoorstellen uit de Transportcommissie voldoende steun krijgt tijdens de plenaire stemming in Straatsburg. Dat zit er waarschijnlijk volgende week niet in en dan zal het CDA niet kunnen instemmen met het richtlijnvoorstel."

Corien Wortmann vindt verder dat de discussie over een Europese havenpolitiek in bredere zin moet doorgaan. "Als de havens alleen onder de algemene mededingspolitiek vallen of zelfs onder dienstenrichtlijn, dan biedt dat te weinig bescherming voor bedrijven en werknemers in onze Nederlandse havens en dat is ongewenst."

Zij heeft daarom samen met haar Duitse collega Georg Jarzembowski, namens de Europese christen-democraten, een voorstel ingediend dat de Europese Commissie vraagt met een visie te komen op de bredere Europese havenpolitiek. Daarbij moeten alle betrokken partijen, zoals bonden en havenbedrijven worden betrokken.

Wortmann: "Belangrijke punten zoals mededingingsregels tussen havens in Europa en good governance van havens blijven in de huidige richtlijn onbelicht, terwijl ze een belangrijke factor zijn voor de concurrentiepositie van Europese havens ten opzichte van de rest van de wereld. Het pakket wijzigingvoorstellen kan in die nieuwe discussie ingebracht worden. De Commissie moet er wel voor zorgen dat die discussie onder een beter gesternte van start kan gaan."