Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer 29 december 2005 SV/R&S/05/107530 (070) 333 53 79 2050605650

Onderwerp Datum Contactpersoon kamervragen loondispensatie voor 13 januari 2006 J.A.M. van Dongen WAJONG-ers

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Verburg (CDA) over de loondispensatie voor WAJONG-ers.

De minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

(mr. A.J. de Geus)

2050605650
Vragen van het lid Verburg (CDA) aan de minister van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid over loondispensatie voor WAJONG-ers. (Ingezonden 28 december 2005)

Vragen 1 en 2
Bent u op de hoogte van de werkinstructie binnen het Uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen (UWV) dat vanaf 1 januari 2006 nog slechts loondispensatie aan WAJONG (Wet op de arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten)-ers mag worden
verleend als zij het absolute minimumloon ontvangen, waardoor alle WAJONG-ers die onder een
collectieve arbeidsovereenkomst (cao) vallen niet langer recht hebben op loondispensatie? Kunt u toelichten op grond van welk besluit en met welke onderbouwing deze instructie is gegeven?

2

Antwoord 1 en 2
Ik ben op de hoogte van de uitvoering door het Uitvoeringsinstituut
werknemersverzekeringen (UWV) van de loondispensatie vanaf 29 december 2005 (ingangsdatum van de Wet WIA). Deze houdt echter niet in dat slechts loondispensatie kan worden verleend als de WAJONG-er het absolute wettelijke minimumloon ontvangt. Ik acht het wel mogelijk dat een zin over de loondispensatie in de voorlichtingstekst op de website van het UWV tot deze vraag heeft kunnen leiden. Die tekst zal daarom worden verduidelijkt.
Ten behoeve van werknemers onder 18 jaar en ten behoeve van werknemers met een WAJONG-uitkering kan loondispensatie worden verleend. De loondispensatie houdt in dat het UWV aan de werkgever toestemming verleent een loon te betalen dat lager is dan het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon. Die toestemming kan alleen worden verleend als de arbeidsprestatie van de werknemer als gevolg van de handicap zo laag is dat die geen loon rechtvaardigt van ten minste het wettelijke minimumloon. Deze interpretatie is in overeenstemming met de tekst en de bedoeling van artikel 59a van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, zoals dit luidt met ingang van 29 december 2005. Vóór de invoering van dit artikel in de WAJONG in verband met de invoering van de Wet WIA was het nog mogelijk loondispensatie te verlenen in afwijking van het CAO-loon, leidend tot een loon boven het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon. Omdat dergelijke aanpassingen van de functie en het loon in verband met ziekte of handicap van de werknemer beschouwd worden als een verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer om te komen tot maatwerkoplossingen, wordt loondispensatie nu alleen nog verleend bij afwijkingen leidend tot een loon onder het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon. Overigens zullen de bestaande beschikkingen tot loondispensatie worden gecontinueerd voor de duur van de beschikking (ook als het gaat om lonen lager dan het CAO-loon, maar hoger dan het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon).

Vragen 3 en 4
Deelt u de vrees dat deze aanpak er toe leidt dat duizenden WAJONG-ers die nu een baan hebben met cao-loon en loondispensatie straks werkloos thuis zitten of op de wachtlijst voor de Wet sociale werkvoorziening (WSW) komen? Deelt u daarnaast de opvatting dat hiermee veel maatschappelijk en sociaal opererende werkgevers die WAJONG-ers met loondispensatie een volwaardige cao-positie willen geven, in deze belangrijke inzet worden gefrustreerd, als blijkt dat de loondispensatie wegvalt indien de cao wordt toegepast?

Antwoorden 3 en 4
Nee, de WAJONG-ers die loondispensatie hebben, kunnen immers blijven werken.

Vragen 5 en 6
Kunt u toelichten hoeveel WAJONG-ers hierdoor geen gewone baan kunnen verwerven dan wel als gevolg hiervan ontslagen zullen worden? Hoeveel extra WAJONG-uitkering zal hiermee gepaard gaan?

Antwoorden 5 en 6
Er hoeven geen WAJONG-ers ontslagen te worden als gevolg van de uitvoering door het UWV van de loondispensatie en er zullen dus geen extra WAJONG-uitkeringen betaald hoeven te worden.

3

Vragen 7 en 8
Bent u bereid alle benodigde maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat WAJONG-ers ­ al dan niet vallend onder een cao ­ die met loondispensatie werken dit kunnen blijven doen en voor werkzoekende WAJONG-ers blijvend mogelijk te maken? Wilt u dit besluit zo spoedig nemen, zodat de instructie binnen het UWV, alsmede de voorlichting op websites etc. nog vóór 1 januari 2006 hierop kan inspelen?

Antwoorden 7 en 8
Met het UWV is afstemming geweest over de uitvoering van de loondispensatie voor WAJONG-ers en personen onder 18 jaar. De uitvoering is in overeenstemming met de tekst en de bedoeling van de regeling over de loondispensatie in de WAJONG.
Resumerend is de regeling over de loondispensatie sinds intrekking van de Wet REA als volgt:

1. In bestaande gevallen, waarin de loondispensatie na de verlaging nog op een niveau boven het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon ligt, wordt de loondispensatie voortgezet op grond van het overgangsrecht zolang de loondispensatie in dezelfde vorm wordt verstrekt voor de duur van de beschikking (conform 1 vóór intrekking van de Wet REA).

2. In bestaande gevallen, waarin de loondispensatie na de verlaging op een niveau onder het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon ligt, wordt de loondispensatie voortgezet op grond van het overgangsrecht zolang de loondispensatie in dezelfde vorm wordt verstrekt voor de duur van de beschikking (conform 2 vóór intrekking van de Wet REA). Voor WAJONG-ers en werknemers onder 18 jaar kan nadien de loondispensatie worden verlengd.

3. In nieuwe gevallen kan het UWV loondispensatie verlenen voor WAJONG-ers en voor werknemers onder 18 jaar als volgt: het functieloon (CAO- loon) dat hoger is dan of gelijk is aan het wettelijke minimumloon wordt verlaagd en is na de verlaging op een niveau onder het voor de werknemer wettelijke minimumloon (conform 2 vóór intrekking van de Wet REA).

Vraag 9
Bent u bereid deze vragen vóór 1 januari 2006 te beantwoorden?

Antwoord 9
Gezien het tijdstip van inzending van de vragen ben ik er niet in geslaagd deze vóór de genoemde datum te beantwoorden.