Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


"Kansen creëren voor onze bewoners"

Dinsdag 10 januari sprak stadsdeelvoorzitter Robin de Bood zijn nieuwjaarstoespraak uit, waarin hij terugkeek op 2005 en vooruitblikte naar het nieuwe jaar. Hieronder de integrale tekst.

Geachte genodigden, dames en heren,

Van harte welkom in de raadzaal van het Tuinstadhuis. Ik wil u namens mijn collega's van het Dagelijks Bestuur en alle medewerkers van de stadsdeelorganisatie hartelijk welkom heten op onze nieuwjaarsreceptie en een heel gelukkig en gezond 2006 toewensen.

Voor mij is het vandaag de laatste keer dat ik u als stadsdeelvoorzitter mag toespreken. Ik bedoel dan de laatste keer deze bestuursperiode, want vooral voor de politici onder ons staat dit jaar eerst in het teken van de verkiezingen op 7 maart. Een druk en spannend begin van 2006 dus.

Samenwerking
We kijken als Dagelijks Bestuur aan het eind van deze bestuursperiode terug op vier jaar waarin veel tot stand is gekomen. We hebben prettig samengewerkt binnen het Dagelijks Bestuur, vooral de periode van onze portefeuillewissel was leerzaam en erg leuk om te doen, het smaakte naar meer.

We hebben prettig samengewerkt met de medewerkers van het stadsdeel, met de leden van de stadsdeelraad van wie we de zo noodzakelijke steun hebben gekregen, maar vooral met vele bewoners en organisaties die actief zijn in ons stadsdeel.

Er is veel bereikt en er is hard gewerkt en ik wil u allen graag, mede namens mijn collega's heel hartelijk bedanken voor wat u voor ons stadsdeel en haar bewoners heeft gedaan.

Terugblik 2005
Er is veel gebeurd. Ik ben deze keer eens in ons knipselarchief gedoken en in het nieuwsarchief van onze internetsite gekeken en heb daar een aantal berichten uitgehaald die het afgelopen jaar over ons stadsdeel in de media verschenen. Het geeft een aardig overzicht van het jaar. Een aantal knipsels zijn voor u opgehangen.

Dialoog
2005 dampte van discussie, dames en heren! Vorig jaar stond veel in het teken van de nasleep van de moord op Theo van Gogh. Na het turbulente einde van 2004 werden dit jaar op allerlei plekken in de stad verhitte discussies gevoerd, ook in Geuzenveld-Slotermeer.

Op de dag van de dialoog en tijdens de debatestafettes hebben veel bewoners, waaronder ook veel jongeren, aandacht besteed aan integratie en het prettig met elkaar samenleven. Dat blijkt vaak moeilijk.

Iedereen wil prettig kunnen samenleven, zijn buren 's ochtends gedag kunnen zeggen. Gerespecteerd en niet gediscrimineerd worden. Het gemeentebrede actieplan Wij Amsterdammers is bedoeld om aan dit wederzijds respect te werken.

In Geuzenveld-Slotermeer willen we dit bereiken door te werken aan eenheid, verscheidenheid en binding.

Eenheid in bijvoorbeeld de taal waarin we communiceren. We investeren fors in goede beheersing van de Nederlandse taal - we hadden in 2005 meer taalcursisten dan andere stadsdelen.

Verscheidenheid door aandacht te houden voor cultuur en tradities van verschillende groepen.

En binding door banden tussen mensen te smeden, te zorgen voor ontmoetingen, voor buurtactiviteiten. Het overzicht uit de kranten laat zien hoeveel er in ons stadsdeel door u allen, als vrijwilliger of als professional, georganiseerd wordt. Ik ben daar erg blij mee, het is goed dat er zoveel gebeurt.
Maar het is vooral vaak ook enorm leuk.

2005 was bepaald geen saai jaar. Ik hoor anderen wel eens zeggen dat Geuzenveld-Slotermeer saai is en dat er weinig gebeurt. Als ik de krantenkoppen er op nalees, dan blijkt dat dus onzin te zijn! Hoezo saai?!

Waar in Amsterdam kun je je aan een hoogteparcours met touwen wagen? In het Adventure Parc op Sportpark de Eendracht.

Wat is het mooiste zwembad van Amsterdam, waar leveren onze topzwemmers hun wereldprestaties en waar hebben we het Westbeach Filmfestival gehouden? Het Sloterparkbad natuurlijk!

En welk stadsdeel kan zeggen dat het een trapveld van Nigel de Jong heeft?

Zoneparcs
We hadden een Nederlandse primeur met de komst van Zoneparcs: schoolpleinen waarop allerlei sport- en spelactiviteiten gedaan kunnen worden. Op een stralende zomerdag heeft Mario Bennes dat samen met portefeuillehouder Anton Ederveen, wethouder Aboutaleb en vertegenwoordigers van Nike bij de Henricusschool geopend. En de week daarna mocht Tys op een Skippy-bal bij de Goeman Borgesiusschool meteen de tweede zoneparc openen.

Anton Ederveen opende vorig jaar bijvoorbeeld ook het jongerencentrum De Basizz en op zijn beurt jeugdig springend op een springkussen de nieuwe speel-o-theek.

Of wat dacht u van Tys de Ruijter en Anton Ederveen die al rappend de jongeren van buurt 10 complimenteerden met het opknappen van hun eigen hangplek.

2005 was een groen jaar. Collega Tys de Ruijter is wat dat betreft een wethouder met een letterlijk en figuurlijk schone missie: het stadsdeel groen en schoon houden, het groenste stadsdeel van Amsterdam.

Het nieuwe NME-centrum is feestelijk in aanbouw genomen, en dat gold ook voor de Lange Bretten: de groene kraamkamer van Amsterdam, twee keer zo groot als het Vondelpark, waar straks Schotse Hooglanders zullen rondlopen om aan medebeheer te doen.

2005 werd echter ook gekenmerkt door toenemende armoede. Wij zijn geschrokken van de cijfers uit de Amsterdamse Armoedemonitor. Hieruit bleek dat de armoede vooral gezinnen uit de Westelijke Tuinsteden treft.

Kansen
Als stadsdeel doen we veel om mensen kansen te bieden, om armoede tegen te gaan en te voorkomen. Collega Piet Dikken zei onlangs dat werk het beste middel tegen armoede is; dat ben ik van harte met hem eens. Daarom zijn we ook erg trots op het succes van het Serviceteam dat in 2005 tien jaar bestond. Via dit traject doen tweehonderd jongeren per jaar werkervaring op.

Op de succesvolle conferentie over werkgelegenheid werd de ambitie voor 300 extra werkervaring- en stageplekken voor een groot deel direct waargemaakt. Piet heeft er na afloop dan ook terecht een extra dikke sigaar voor opgestoken.

Ook in dit stadsdeel bleek het echter nodig dat behulpzame burgers het initiatief voor de Voedselbox hebben genomen.

Volgende stap
Dat het niet goed ging met ons stadsdeel werd ons veel eerder al duidelijk. Toen wij als Dagelijks Bestuur aantraden, signaleerden cijfers uit het tweede rapport Staat van de Stad een onrustbarende achteruitgang voor het stadsdeel en toenemende sociale problematiek.

Die neerwaartse spiraal is nu tot stilstand gebracht, dat blijkt uit het onlangs verschenen derde rapport.

De volgende stap is het bereiken van een opwaartse lijn in de situatie van het stadsdeel. Daarom zetten we in op stedelijke vernieuwing en op het creëren van kansen voor onze bewoners.

Stedelijke Vernieuwing
De resultaten van de stedelijke vernieuwing worden steeds meer zichtbaar, rond het Lambertus Zijlplein en in buurt Negen. De nieuwe gebouwen schieten uit de grond, het Parkrandgebouw en de Brede school het Koggeschip, bij de start van het wijkweb de brede school 't Koggeschip waren er ruim 350 bezoekers en het bruiste toen van de energie, enthousiasme en creativiteit.

Geuzenveld-Slotermeer verandert.

Over het algemeen hebben steeds meer bewoners vertrouwen in het vernieuwingsproces, dat blijkt uit de peilingen. We willen onze bewoners een wooncarrière binnen het stadsdeel aan kunnen bieden.

En we zien ook dat dit lukt: steeds meer inwoners van Geuzenveld-Slotermeer kopen hier een woning. Bij het complex het Speelkwartier bijvoorbeeld is tachtig procent van de kopers afkomstig uit het stadsdeel.

Verschillen
We zien in de Staat van de Stad toenemende verschillen binnen de gemeente Amsterdam. Het gemeentebestuur verbindt daar ook beleidsmatige consequenties aan. Ook binnen het stadsdeel hebben we te maken met verschillen tussen bevolkingsgroepen. Die verschillen per buurt willen we beter zichtbaar maken om dan te bezien of het stadsdeelbestuur daar ook gevolgen aan zou moeten verbinden.

We hebben daarom als stadsdeel het initiatief genomen om met gebruik van de deskundigheid van de Dienst Onderzoek en Statistiek te komen tot een rapport de Staat van de Wijk.

Het eerste rapport is nu net klaar, ik heb het gisteren gekregen. Met een hoop bewoners gaat het beter, en met het stadsdeel gaat het beter, op steeds meer lijstjes klimmen we naar boven.

Bewoners ervaren het stadsdeel als minder verloederd dan in 2002 we hebben als stadsdeel de sterkste verbetering binnen Amsterdam gerealiseerd. De dienstverlening van het stadsdeel scoort erg goed, onze website krijgt met de digitale loketten steeds meer mogelijkheden.

Veiligheid
Een ander voorbeeld. Veiligheid stond stevig op de agenda in 2005. We werken intensief samen met politie, justitie en maatschappelijke organisaties. Er is een duidelijke verbetering te zien van de veiligheidscijfers ten opzicht van 2003 en 2004. Het winkelgebied plein 40-45 kreeg als eerste in Amsterdam het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Onze aanpak binnen jeugd en veiligheid en onze wijkveiligheidaanpak is inmiddels dé modelaanpak voor Amsterdam. Veel overlast weten we effectief aan te pakken. Een paar weken geleden hoorden we tijdens ons één van onze werkbezoeken dat de ondernemers rond de Slotermeerlaan positief zijn over de verbetering, waar ze eerder dit jaar nog spraken van terreur.

Toch is het percentage burgers dat zich onveilig voelt nog altijd hoger dan in de rest van Amsterdam; veel bewoners en ondernemers hebben nog te vaak last van overvallen en inbraken.

Dieptepunten
Werkelijke dieptepunten dit jaar waren voor mij het overlijden van meneer de Haas op het Pierre Cuypershof en van mevrouw Bindels vanwege de overval in haar woning in de Goeman Borgesiusstraat.

Er valt in ons stadsdeel dus nog een hoop te verbeteren. De problemen rond armoede, werkloosheid en segregatie in ons deel van de stad maken dat volstrekt duidelijk. Ik vond het goed dat onze burgemeester hier tijdens zijn nieuwjaarsrede nadrukkelijk aandacht voor vroeg.

Vooruitblik op 2006
We staan nu bijna aan het einde van vier jaar bestuur. We zijn van mening dat we een fundament voor groei en verbetering hebben gelegd. Het bestuursakkoord "het goud ligt in het groen" is volledig uitgevoerd, zelfs meer dan dat, en daar ben ik erg trots op.

Op tal van lijstjes klimmen we omhoog, op een aantal gebieden zijn we zelfs toonaangevend. De koppen in de kranten zijn positiever dan voorgaande jaren. We werken hard aan verbetering en vernieuwing in het stadsdeel.

Natuurlijk wil ik samen met de andere leden van het Dagelijks Bestuur afmaken waar we aan begonnen zijn. Het woord is in maart 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk eerst aan de bewoners van dit stadsdeel.

Ik wens u een succesvol en zonnig 2006.

Dank u wel,

Robin de Bood
Stadsdeelvoorzitter