Gemeente Helden

Bouwplannen Stox en ´t Höltje

Op 17 januari 2006 om 16.30 uur tekenen de wethouder ruimte en sport, Rinus Janssen en de directeur van Wonen Helden, Hans Krabbe de exploitatieovereenkomst voor de gebieden Stox en´t Höltje (zuidkant).

Het ondertekenen vindt plaats in het gemeentehuis van Helden, Wilhelminaplein 1 in Panningen.

Dit betekent dat er begonnen kan worden met het bouwen van woningen in deze plangebieden, nadat de planologische procedures zijn afgerond. In de overeenkomst zijn de voorwaarden en afspraken opgenomen, waaronder Wonen Helden beide plangebieden kan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat in plangebied Stox 12 ruimte voor ruimte kavels, 7 vrijstaande woningen, 22 geschakelde woningen en 13 geschakelde huurwoningen worden gerealiseerd. In plangebied ´t Höltje (zuidkant) is het de bedoeling om een 17-tal ruime kavels te realiseren waarvan 11 in het kader van ruimte voor ruimte.

Geschiedenis

De Gemeente Helden heeft in het kader van de ruimte voor ruimte regeling de sloop van de stallen gefinancierd. Door dit voor te financieren heeft de gemeente van de provincie de mogelijkheid gekregen om extra woningen te mogen bouwen de zogenaamde ruimte voor ruimte kavels.

Wonen Helden heeft eind jaren negentig grond gekocht aan de Beekstraat in plan Stox. De gemeente gaf destijds, gezien de andere plannen van de gemeente zoals Ringovenpark en Schrames, geen prioriteit aan de ontwikkeling van het plangebied Stox. Omdat de gemeente extra woningen mocht bouwen in het kader van ruimte voor ruimte regeling kwam plan Stox weer in beeld. Wonen Helden kon in het gebied hun taak op het gebied van de volkshuisting, waaronder zorgwoningen en huurwoningen, realiseren en de gemeente had een locatie om de ruimte voor ruimte kavels weg te zetten.

Tijdens de planvorming bleek het financieel niet haalbaar om alle ruimte voor ruimte kavels in plan Stox te realiseren, daarom kwam er een tweede locatie bij namelijk ´t Höltje.

Locaties

Het plan Stox ligt tussen de Irenestraat, Beekstraat, Loosteeg en het industrieterrein Panningen. Het gebied is dicht bij het centrum van Panningen en dus uitermate geschikt om er, in de toekomst zorgwoningen, te bouwen. De zorgwoningen zijn geprojecteerd op de locatie waar op dit moment een garagebedrijf ligt. Omdat er nog geen overeenstemming is met het garagebedrijf is er vooralsnog voor gekozen om dat gebied in een tweede fase te ontwikkelen.

Tussen het industrieterrein en de nieuw te bouwen woningen blijft nog voldoende ruimte voor groen om een overgang te krijgen tussen industrie en wonen en daarmee een goed woon- en leefklimaat te realiseren.

Voor wat betreft de locatie ´t Höltje (zuidkant) is er sprake van een geschikte ruimte voor ruimte locatie aan de rand van het dorp.

13-1-2006 16:51