Gemeente Schiedam


Luchtig literair cabaret in Bibliotheek Schiedam

Op vrijdag 13 januari 2006 speelt cabaretier Robbert Jan Proos zijn voorstelling Reddend Zwemmen in Bibliotheek Noord van de Openbare Bibliotheek Schiedam. De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaartjes kosten 6,- en zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en de Schiedamse boekhandels Post Scriptum en J.S. van Leeuwen BV.

Het stormt in je hoofd en het onweert in je leven, wat ga je doen? Wachten op de reddingsbrigade of zelf gaan zwemmen. Afwachten of initiatief nemen. Aanvallen of verdedigen. Pompen of verzuipen Robbert Jan Proos voert een strijd tegen het verzuipen in emoties, gedachtenkronkels en tragische typeringen. Overspoeld zal hij worstelen, maar komt hij ook boven?

Robbert Jan Proos heeft pit en tempo in zijn voorstelling. Hij brengt allerlei onderwerpen met prachtige snelle kwinkslagen. Hij brengt ook mooie, gevoelige onderwerpen die in een gedicht heel fijntjes aangeraakt worden.

Robbert Jan babbelt met mensen, maakt heel snel contact en laat je niet meer los in zijn voorstelling. Ook gooit hij regelmatig een gedichtje door zijn verhaal, danst, beweegt de hele ruimte door en boeit het publiek mateloos. Zijn homo zijn steekt hij daarbij niet onder stoelen of banken.

Met zijn vrolijke en onbezorgde manier van vertellen, dichten en persifleren schotelt hij zijn publiek een avond vol humor en entertainment voor. De c abaretier is niet uit op het choqueren van zijn publiek. Hij heeft de lach aan zijn kont en dat werkt aanstekelijk bij het publiek!

Robbert Jan Proos werd 28 jaar geleden geboren in het Zeeuwse Goes en ontdekte al snel zijn interesse voor kunst en cultuur. Eerst maakte hij schilderijen, toen schreef hij teksten en uiteindelijk ontdekte hij de podiumkunsten. Zo is hij nu actief als cabaretier, acteur, theatercoach, regisseur, tekstschrijver en artistiek leider van een toneelgroep in Hilversum. Robbert Jan speelt momenteel zijn zesde avondvullende solo 'Reddend Zwemmen' en treedt op met scènes uit Samen Slapen. Naast deze cabaretsolos zijn zeven theaterstukken van zijn hand gespeeld waarvan hij er vijf zelf regisseerde. Een achtste voorstelling is in de maak. Robbert Jan Proos heeft in de afgelopen jaren meegedaan aan diverse festivals en cabaretconcoursen, zoals het Amsterdams Kleinkunst Festival, Camaretten en het Wim Sonneveld Concours. Recentelijk won Robbert Jan Proos de Publieksprijs en de Juryprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret festival.

Reddend Zwemmen, vrijdag 13 januari 2006 Bibliotheek Noord, Bachplein 589, Schiedam, 20.30 uur.