PvdA Europees parlement


PvdA-eurodelegatie ontmoet vrachtwagenchauffeurs in Groningen

11 januari 2006

Vrijdag 13 januari a.s. brengen PvdA-europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Thijs Berman een bezoek aan FNV Bondgenoten in Groningen, sector Goederenvervoer, waar zij zullen spreken met werknemers uit de transportsector. Aanleiding is onder meer de wilde staking die in december 2005 in Surhuisterveen uitbrak wegens het dreigende verlies van werkgelegenheid voor chauffeurs.

PvdA-eurodelegatie ontmoet vrachtwagenchauffeurs in Groningen

Vrijdag 13 januari a.s. brengen PvdA-europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Thijs Berman een bezoek aan FNV Bondgenoten in Groningen, sector Goederenvervoer, waar zij zullen spreken met werknemers uit de transportsector. Aanleiding is onder meer de wilde staking die in december 2005 in Surhuisterveen uitbrak vanwege het dreigende verlies van werkgelegenheid voor chauffeurs. De komst van chauffeurs uit de nieuwe lidstaten wordt als een van de voornaamste oorzaken aangeduid, maar ook de manier waarop werkgevers met regels omgaan of mazen in de wet opzoeken.

De uitbreiding van de Europese Unie doet zich voelen in de internationale transportsector. Chauffeurs uit de nieuwe lidstaten verzorgen al veel van het oost-west verkeer in Europa, niet in de laatste plaats omdat Nederlandse transportondernemers al jaren investeren in Centraal- Europa. De prijzen in de sector staan nu onder druk staan, mede door de zwakke economie, maar ook omdat klanten steeds meer op zoek gaan naar bodemprijzen. Transportondernemers gaan daardoor steeds vaker op zoek naar manieren goedkoper te werken.

"Zulke ontwikkelingen zie je ook in andere sectoren, een onderdeel van bredere economische veranderingen. Bovendien zorgt de uitbreiding ook voor groei, ook in transportvolume. Zulke ontwikkelingen zijn niet eenvoudig te sturen. Dat geldt niet voor afgesproken regels: daar moeten ondernemers zich gewoon aan houden, waar ze ook gevestigd zijn. Ook willen wij niet dat de arbeidsomstandigheden worden opgeofferd aan zulke ontwikkelingen," zegt Jan Marinus Wiersma.

"Met name in regio´s als Noord-Nederland, waar de economische structuur relatief kwetsbaar is, kunnen zulke ontwikkelingen hard aankomen", zeggen Thijs Berman en Jan Marinus Wiersma. "Het is belangrijk dat we daar ter plekke gaan kijken hoe de situatie is en hoe de verschillende partijen daar over denken."