Gemeente Den Haag

Maatschappelijke visie 'Mensen maken de stad'

Vrijdag 13 januari 2006 discussiëren Haagse organisaties en bewoners op vier locaties over de maatschappelijke toekomst van Den Haag. Het thema is: 'Mensen maken de stad'. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en wethouder Klijnsma geven samen het startschot. De locaties zijn online met elkaar verbonden. De resultaten van de discussies worden aangeboden aan het College en de gemeenteraad.

De onderwerpen van de discussies vloeien voort uit een eerdere serie kleinschalige stadsdebatten. De stellingen zijn 'Iedere jongere een baan of op school', 'Den Haag komt op voor sociaal kwetsbare burgers', 'Iedere Hagenaar kans op een vitale oude dag' en 'Den Haag en de ondernemende burger'.

De gemeente Den Haag werkt hard aan een maatschappelijke visie op de stad voor langere termijn. Dit heeft verschillende redenen. Mensen krijgen als gevolg van landelijk beleid steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast krijgt de lokale overheid meer dan vroeger een regierol op sociaal-maatschappelijke zaken. Ook de samenwerking tussen de gemeente en organisaties in de stad verandert. Tenslotte is er inmiddels ook een richtinggevende toekomstvisie op de ruimtelijke structuur van Den Haag gemaakt: Wéreldstad aan Zee, Structuurvisie Den Haag 2020. Een maatschappelijke visie is daarop een belangrijke aanvulling.

Inspiratiebron

Wethouder Klijnsma: "Den Haag wil haar inwoners een goede, leefbare en veilige woonomgeving bieden. Het moet een stad zijn waar scholing, werk, welzijn en gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar is. Hagenaars moeten ook de eigen mogelijkheden volop kunnen benutten. Samen met Hagenaars en organisaties nadenken over de maatschappelijke toekomst van de stad is daarom erg belangrijk. De uitkomsten van deze discussie neem ik graag mee als inspiratiebron voor het volgende College."

Op www.denhaag.nl staat alle informatie over de maatschappelijke visie 'Mensen maken de stad' en het hele programma voor de discussies op 13 januari.