Gemeente Sneek


Mozartconcert Noord Nederlands Orkest op 13 januari 2006 in Sneek

Het Noord Nederlands Orkest speelt op vrijdag 13 januari 2006 in de Martinikerk van Sneek, onder leiding van dirigent Peter Dijkstra. Het concert begint om 20.00 uur. Vanwege zowel de achtergronden als het programma gaat het om een bijzondere avond en een bijzondere uitvoering.

Activiteiten in kader stadsrechten
De gemeente Sneek organiseert het concert in het kader van de herdenkingsactiviteiten rond het feit dat 550 jaar geleden de Sneker stadsrechten werden vastgelegd. Burgemeester drs. Arno Brok houdt voorafgaande aan het concert dan ook een toespraak waarop hij ingaat op de betekenis van dat historische feit voor de gemeente Sneek anno 2006.

Vrijwilligers welzijn in het zonnetje
Een groot deel van het publiek bestaat uit inwoners van Sneek die een speciale uitnodiging van de gemeente hebben ontvangen en het concert gratis kunnen bijwonen. Het gaat om vrijwilligers op het gebied van welzijnswerk. Als dank voor hun onbaatzuchtige inzet wil de gemeente hen eens verwennen met een mooie uitvoering van het NNO.

Mozartjaar
Voor het NNO is ook een bijzonder concert. In het jaar 2006 wordt namelijk herdacht dat het 250 jaar geleden is dat Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren. Dat is aanleiding voor het Noord Nederlands Orkest om zijn tweede - extra ingelaste - concertprogramma in 2006 geheel te wijden aan deze geniale componist uit de 18e eeuw.

Het resultaat is een kort, maar vrolijk concert. De toehoorders kunnen genieten van de Ouverture uit Die Zauberflöte, Mozarts beroemdste opera die in twee eeuwen tijd niets aan populariteit heeft ingeboet. Vervolgens het Vioolconcert nr. 3, dat stamt uit het voor de componist zeer vruchtbare jaar 1775, toen niet alleen heel wat kerkmuziek van Mozart voor het eerst tot klinken kwam, maar tevens de opera La finta giardiniera haar vuurdoop beleefde. Het derde werk dat tijdens het Mozartconcert wordt gebracht is de 29ste Symfonie, die hij op 18-jarige leeftijd componeerde.

Peter Dijkstra
Het orkest staat voor deze gelegenheid onder leiding van de zeer talentvolle dirigent Peter Dijkstra, die geboren en getogen is in Roden. Bijzondere medewerking aan het concert wordt verleend door violist Philippe Graffin.
De uit Roden afkomstige dirigent Peter Dijkstra werd onlangs benoemd als vaste gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor. Naast eerste gastdirigent bij het Zweeds Radiokoor is Dijkstra ook artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München waar hij nauw samenwerkt met dirigenten als Mariss Jansons, Nikolaus Harnoncourt, Christian Thielemann en Riccardo Muti.

Andere uitvoeringen
Behalve op 13 januari in Sneek, kunnen liefhebbers het concert bijwonen op dinsdag 17 januari 2006 in Assen (Jozefkerk) en op woensdag 18 januari 2006 in Groningen (Jozefkerk).

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 3-1-2006