Verbond van Verzekeraars

Databank voor gestolen cultuurgoederen

Als alles volgens plan verloopt, beschikt ons land in de tweede helft van dit jaar over een databank voor gestolen cultuurgoederen. Dat schrijft staatsecretaris Medy van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eind december aan de Tweede Kamer.

Van der Laan benadrukt in haar brief de noodzaak in elke EU-lidstaat een databank voor gestolen cultuurgoederen te hebben. Dat was een van de belangrijkste conclusies van de voorzitterschapconferentie Illegal Trade die op 8 en 9 november 2004 in Rotterdam plaatsvond en was gewijd aan de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen.

Standaarden Europol
De staatssecretaris verwacht dat Europol, die momenteel drukdoende is standaarden te ontwikkelen waaraan nationale databanken voor gestolen kunst moeten voldoen, begin dit jaar met aanbevelingen komt. Het ligt voor de hand, aldus Van der Laan, die bevindingen te betrekken in de definitieve vaststelling hoe een Nederlandse databank voor gestolen cultuurgoed moet worden verbeterd en beheerd.
Een internationale gegevensuitwisseling is volgens haar van cruciaal belang. Het KLPD zal daarom de Europol-ontwikkeling waar mogelijk ondersteunen. Daarnaast zijn, aldus Van der Laan, aanvullende maatregelen nodig in de sfeer van preventie en repressie. Een interdepartementale stuurgroep, die hierover contact heeft met brancheorganisaties en andere relevante instellingen, zal dan ook bezien welke aanvullende preventieve en repressieve maatregelen nodig zijn. Door goede afspraken aan de voorkant kunnen politie en Justitie het opsporingsproces veel effectiever vormgeven, aldus Van der Laan.

Verzekerd!, januari 2006