Verbond van Verzekeraars

Verbond stelt Toetsingscommissie Gedragscode in

Het Verbondsbestuur heeft ingestemd met het instellen van de Toetsingscommissie Gedragscode Verzekeraars. Deze onafhankelijke commissie gaat onder meer aan de hand van klachten van consumenten én organisaties toetsen in hoeverre verzekeraars voldoen aan de gedragscode.

De toetsingscommissie komt er niet omdat er veel wordt geklaagd, benadrukte Verbondsvoorzitter Niek Hoek tijdens de Algemene Ledenvergadering in december, maar het is ook niet reëel te denken dat er nooit een vraag komt over het gedrag van een verzekeraar, zeker omdat wij middenin de samenleving staan.
Uniek is dat niet alleen consumenten, maar ook bedrijven of organisaties terechtkunnen bij de onafhankelijke commissie. Ook acht ik het niet ondenkbaar dat verzekeraars vragen stellen over het gedrag van andere verzekeraars, aldus Hoek.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Met het instellen van de toetsingscommissie wil het Verbond nagaan in hoeverre verzekeraars de Gedragscode Verzekeraars naleven, waarmee ze invulling geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alle Verbondsleden zijn via het lidmaatschap automatisch aan de gedragscode gebonden.

Commissieleden
Voorgenomen voorzitter van de commissie wordt Hans van Veggel (Deken van de Orde van Advocaten). Jacques Schraven (oud-voorzitter VNO-NCW), Han Wansink (hoogleraar Verzekeringsrecht) en Josine Westerbeek-Huitink (voormalig vicevoorzitter CNV) zijn voorgedragen als commissielid; Fred Ensel (oud-directeur ABN AMRO) als plaatsvervangend lid. Het bestuur van de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen (SKV) beslist over de uiteindelijke benoemingen. De bedoeling is dat de commissie in de loop van 2006 wordt ingesteld.

Verzekerd!, januari 2006