Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brief
Llink moet focussen op toekomst
(13 januari 2006)

Geachte dames en heren,

Gisteren heeft een drietal personen uit uw college besloten de werkzaamheden te staken. Na een langdurige en, naar ik heb begrepen, ook soms emotionele ledenraad is nu het moment de focus op de toekomst te richten. Immers LLiNK zal hoe dan ook op 150.000 leden moeten komen om te kunnen overleven in het publieke bestel. Dat zal gerealiseerd moeten worden met de programma's. En daarvoor is het in de ogen van de NVJ essentieel dat er rust en stabiliteit in de organisatie tot stand wordt gebracht. Nu is mijn indruk dat u hier niet anders over zult denken.

De NVJ heeft de afgelopen tijd duidelijk uitgesproken zich ernstige zorgen te maken over de journalistieke onafhankelijkheid van de redacties bij LLiNK. Het tumult van de afgelopen tijd heeft deze zorg alleen maar groter gemaakt. Naar mening van de NVJ is het van groot belang dat uw raad zich op korte termijn richt op een aantal zaken. In de eerste plaats is het nog altijd aan te bevelen dat een onafhankelijk bemiddelaar wordt aangezocht die de verstoorde verhoudingen tussen Raad van Toezicht, management en personeel kan herstellen. Het is tevens aan te bevelen dat dan gekeken wordt naar een persoon die onomstreden is en dus door alle partijen wordt gedragen en die zijn of haar sporen heeft verdiend in de mediawereld.

Daarnaast is het zaak dat er weer operationele leiding op de werkvloer aanwezig is. Daarbij merk ik wel op dat er geen sprake is van een conflict tussen personeel en management. Sterker, het personeel heeft zich tot nu toe in overgrote meerderheid op één lijn gesteld met het voltallige management inclusief de met ontslag aangezegde directeur. Het zou daarom zeer in de lijn der verwachting liggen dat het voltallige management, dus inclusief de directeur, weer alle bevoegdheden krijgt die noodzakelijk zijn om de organisatie op een ordentelijke manier te kunnen laten functioneren. Zeker tot de tijd dat de bemiddelaar met eindconclusies komt. Personele gevolgen kunnen dan altijd nog getrokken worden.

Dit management dient ervoor te zorgen dat verplichtingen zoals omschreven in de Mediawet en de CAO voor het omroeppersoneel worden nageleefd. Daaruit vloeit voort dat er ook een redactiestatuut komt, die de onafhankelijke positie van de redacties waarborgt.

Rust en stabiliteit is noodzakelijk om LLiNK een overlevingskans te geven. U heeft de middelen binnen handbereik om dit te realiseren. De NVJ wil graag meedenken over bijvoorbeeld een bemiddelaar. Bovendien zou het prettig zijn binnenkort met u een gesprek te voeren over de toekomst van de organisatie.

Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ