Waterschap Vallei & Eem

Waterschap vervangt beschoeiing langs Zocherplantsoen in Amersfoort

Waterschap Vallei & Eem start eind januari met het vervangen van de beschoeiing langs de Oostelijke Singelgracht in Amersfoort. Het gaat om het traject langs het Zocherplantsoen, tussen de Bloemendalsestraat en de Stony stuw. De werkzaamheden aan de oevers duren tot begin maart 2006 en lopen vooruit op de herinrichting van het Zocherplantsoen door de gemeente Amersfoort.

De bestaande beschoeiing is aan vervanging toe. De palen zijn te kort en een groot deel is verrot. Hierdoor ontstaat er schade aan de oever en kan deze instorten. Het waterschap haalt de oude palen weg en legt een hardhouten damwand aan. Het waterschap gebruikt legaal gekapt hout met een keurmerk.

Werkzaamheden

Het werk gebeurt vanaf pontons in het water. De oever is te steil en er is onvoldoende ruimte voor de machines. De materialen worden aangevoerd via de toegang aan de Bloemendalsestraat, naast de joodse begraafplaats. Op het gras naast de begraafplaats komt een opslagplaats voor de materialen. Het werk wordt uitgevoerd in overleg met de gemeente Amersfoort en de joodse gemeenschap. Aannemersbedrijf Nijmeijer B.V. uit Nagele voert de werkzaamheden uit. Voor de werkzaamheden moeten een aantal bomen langs het water worden gesnoeid.

Olie op water

Bij het verwijderen van de palen komt olie vrij. Het gaat om een kleine hoeveelheid die als een film op het water komt te liggen. Het waterschap legt een zogeheten 'oliescherm' op het water die de olie tegenhoudt. De olie wordt vervolgens geabsorbeerd en afgevoerd. Het waterschap doet er alles aan om schade aan natuur en milieu te voorkomen.

Eendentrapjes

Het waterschap legt ook drie zogeheten eendentrapjes aan. Op die manier kunnen ook de kleine eendjes straks uit het water klimmen. De oever met de nieuwe beschoeiing is voor hen te hoog. De nieuwe strakke beschoeiing past bij de architectuur van het straks door de gemeente her in te richten Zocherplantsoen.

Persbericht 06/01 van 12 januari 2006