Waterschap Vallei & Eem

Waterschap legt basis voor natuurpad bij Kinderboerderij de Vosheuvel

Waterschap Vallei & Eem start in de loop van volgende week met het baggeren van de Vosheuvelbeek in Amersfoort. Tegelijkertijd legt het waterschap natuurvriendelijke oevers aan op het traject langs Kinderboerderij de Vosheuvel. De kinderboerderij legt vervolgens op en langs deze oevers een natuurbelevingpad aan. Daarmee gaat een wens van de kinderboerderij in vervulling.

De kinderboerderij wil op het zuidelijke deel van het terrein een educatief ervaringspad aanleggen en zoekt hiervoor sponsors. De aanleg van de natuurvriendelijke oevers is voor het waterschap gemakkelijk te combineren met het baggeren van de Vosheuvelbeek. De werkzaamheden duren naar schatting 1 tot 2 weken. Vrijwilligers van de kinderboerderij hebben inmiddels het voorbereidende snoeiwerk gedaan.

Aantrekkelijke oevers

Het waterschap graaft de oevers langs de noordzijde van de Vosheuvelbeek af, zodat ze minder steil worden. Het gaat om het traject tussen de Heiligenbergerweg en de Heiligenbergerbeek. Na de werkzaamheden is er een geleidelijke overgang tussen land en water. Dit is aantrekkelijk voor veel bijzondere planten en dieren.

De Vosheuvelbeek vormt in de toekomst een ecologische verbindingszone tussen het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek. Planten en dieren kunnen zich via zo'n natuurvriendelijk ingerichte zone verplaatsen. Vorig jaar is de stuw in de Vosheuvelbeek al voorzien van een vistrap, zodat vissen al van het Valleikanaal naar de Vosheuvelbeek kunnen zwemmen. Het waterschap richt nu een klein stukje natuurvriendelijk in, maar wil in de toekomst ook de rest van de beek zo inrichten.

Paddenpoel en helofytenfilter

Op het terrein van de kinderboerderij legt het waterschap een paddenpoel aan. Er komt tevens een klein helofytenfilter. Een helofytenfilter bestaat uit riet dat een zuiverende werking heeft op water. De eendenvijver op het terrein wordt aangesloten op het helofytenfilter. Het filter heeft met name een educatief doel.

Baggeren

Het baggeren van de Vosheuvelbeek gebeurt met behulp van een duwboot. Deze duwt de bagger naar één plek, waarna een kraan de bagger op een vrachtwagen laadt. De vrachtwagen voert de bagger af. Op de waterbodem van de Vosheuvelbeek ligt bagger. Bagger ontstaat doordat waterplanten, stof en zand in het water naar de bodem zakken. Na verloop van tijd kan dit de doorstroming belemmeren en kan het water bij warm weer gaan stinken. Dan is het tijd om te baggeren.

Aannemersbedrijf Jos Scholman BV uit Nieuwegein voert alle werkzaamheden uit. Het waterschap en de aannemer houden bij de werkzaamheden rekening met de omwonenden en het verkeer rond de kinderboerderij en naastgelegen school.

Bij de planvorming en uitvoering van het project werken veel verschillende partijen samen. Het gaat om het waterschap, Stadsboerderij de Vosheuvel, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Ravelijn, DHV en Griebling & Partners.

Persbericht 06/02 van 12 januari 2006

Dit is een gezamenlijk persbericht van Waterschap Vallei & Eem en Kinderboerderij de Vosheuvel.