Gemeente 's-Hertogenbosch

13-01-2006
Visie op maatschappelijke ontwikkeling tot 2015

College en raad gezamenlijk opgetrokken bij voorbereiding

Het college legt de raad een voorstel voor waarin een geheel nieuwe visie wordt geformuleerd op de maatschappelijke ontwikkeling van `s-Hertogenbosch voor de periode tot 2015. Bij het voorbereiden van deze visie hebben college en raad intensief samengewerkt en hebben ook groepen bewoners, bedrijven en instellingen een belangrijke rol gespeeld.

In de visie zijn gemeente, bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen gezamenlijk verantwoordelijk voor de "sociale kwaliteit" van de stad. Iedereen werkt hieraan naar vermogen mee. Voor bewoners betekent dit dat zij (mede)verantwoordelijkheid tonen voor zichzelf en voor anderen. Zij staan daarin zeker niet alleen. De gemeente, bedrijven en instellingen faciliteren hen zo optimaal mogelijk met voorzieningen, activiteiten en netwerken in de buurt, wijk of stad. Voor bewoners die niet langer zelfstandig kunnen zijn, is er hulp vanuit een lokaal zorgstelsel. Aanleiding voor deze nieuwe visie is de geplande invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Uitwerking van de visie
Op voorwaarde dat de raad op 14 februari instemt met het voorstel, gaat het college in 2006 de visie verder uitwerken. Voor beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg (het domein van de Wmo) valt hierbij onder meer te denken aan "wijkloketten", waar bewoners terecht kunnen met allerhande vragen over het zélf deelnemen aan de samenleving of het helpen van anderen om deel te kunnen nemen. Maar ook aan geïntegreerde plannen en projecten voor wonen, welzijn en zorg op wijkniveau die mensen in staat stellen zo lang mogelijk in hun eigen wijk te blijven wonen. Of aan zorg op individueel niveau, zoals huishoudelijke verzorging, bijzondere bijstand, gehandicaptenvoorzieningen of schuldhulpverlening. Tot slot wordt er uitdrukkelijk aandacht besteed aan goede en tijdige publieksvoorlichting.