FNV KIEM

FNV achter advies persoonlijke dienstverlening
De FNV is tevreden met het conceptadvies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) aan de Tweede Kamer over een nieuwe regeling voor persoonlijke dienstverlening. Het inhuren van huishoudelijke hulp of een kinderoppas is op dit moment te duur vanwege de hoge loonkosten.

De raad heeft daar twee oplossingen voor bedacht. In de ene variant hoeft de werkster geen belasting te betalen en draagt de opdrachtgever geen premies af. Het bedrag dat de werkster belastingvrij mag bijverdienen is 520 euro per maand. In de andere variant bouwt de werkster of oppas wel sociale zekerheidsrechten op, maar zijn de kosten voor inhuur fiscaal aftrekbaar voor de opdrachtgever. De dienstverlener mag zelf kiezen voor een variant.

De nieuwe regeling zou de Witte Werksterregeling moeten vervangen, die dit jaar afloopt. De Witte Werksterregeling werd in 1998 ingevoerd om langdurig werklozen aan een baan te helpen als hulp in de huishouding. Schoonmaakbedrijven kregen subsidie zodat ze hun diensten konden aanbieden voor 11 euro per uur en zo konden concurreren met de zwarte werkster. Van de Witte Werksterregeling werd nauwelijks gebruikt gemaakt.

FNV-bestuurder Ton Heerts staat achter het RWI-advies. Zo kan zwart werk wel gewit worden. Ook draagt zon regeling bij aan het vergroten van vraag en aanbod bij dit soort werk. De FNV is ook blij dat de RWI het begrip persoonlijke dienstverlening voldoende afbakent. Zo mag het niet gaan om specialistische klussen waar een professional voor nodig is. Thuiszorg bijvoorbeeld mag er niet voor in aanmerking komen. De FNV is ook tevreden dat de RWI adviseert om mensen met een bijstandsuitkering het geld dat ze verdienen met dit soort werk deels te laten houden en niet helemaal af te trekken van hun uitkering.
---