Ingezonden persbericht

Bosch produceert 100 miljoenste Common-Rail diesel injectiesysteem voor personenvoertuigen
* Bosch lanceert 3de Generatie Common-Rail met Piëzo-inline injectoren
* Common-Rail maakt diesel groots
Anderlecht, 13 januari 2006 - Dit jaar produceerde Bosch haar 100 miljoenste Common-Rail injector voor personenvoertuigen. Daarmee breekt Bosch een record in de geschiedenis van de dieseltechnologie. Dieselmotoren bieden een groot economisch en ecologisch voordeel en nemen een steeds belangrijkere plaats in de brandstofmarkt in. De sterke prestaties, het lage verbruik, de lagere CO2-uitstoot en natuurlijk ook de stijgende brandstofprijzen maken dat diesel elke dag aan populariteit wint.

Overdieselend succes
Bosch lanceerde haar allereerste Common-Rail systeem, kortweg CRS, in 1997. Sindsdien zijn reeds 23 miljoen personenvoertuigen met deze dieselmotor uitgerust. In 2005 produceerde Bosch 26 miljoen Common Rail injectoren voor personenvoertuigen. De constructie ervan gebeurt vanuit zeven locaties, verspreid over drie continenten. Vandaag brengt Bosch de derde generatie van het CRS op de markt. Deze technologie zorgt voor optimale prestaties, minimaal verbruik en een lage uitstoot van schadelijke stoffen.

Werking
Bij een Common-Rail systeem wordt de brandstof in een gemeenschappelijke hogedrukaccumulator (rail) gepompt. De Piëzo-inline-injectoren spuiten deze vloeistof onder zeer hoge druk in de cilinder. Het inspuiten zelf wordt hierbij elektronisch gestuurd. Hierdoor wordt steeds de optimale hoeveelheid brandstof op het exacte tijdstip aangevoerd. De bijzonder snel schakelende Piëzo inline-injectoren zorgen voor een verlaging van de uitstoot met twintig procent, een daling van het verbruik met drie procent en een aanzienlijke reductie van het motorgeluid.

Zuinig en schoon
Een dieselmotor verbruikt gemiddeld dertig procent minder dan een traditionele benzinemotor. Sterker nog, wanneer een dieselrijder zou overschakelen naar een met benzine aangedreven wagen met gelijkaardige rij prestaties, zou hij dubbel zoveel brandstof verbruiken. Diesel rijden is niet alleen interessant voor de portemonnee, maar ook praktisch. Met een volle tank is de bestuurder een stuk langer onderweg. Bovendien ligt in Nederland de prijs van 1 liter dieselbrandstof een stuk lager dan die van benzine.

Dieselmotoren van vandaag zijn ook bijzonder schoon. Ze voldoen aan de strengste Europese normen. De huidige dieselmotoren stoten gemiddeld 25% minder CO2, het belangrijkste broeikasgas, uit dan vergelijkbare conventionele benzinemotoren. Om de emissie nog meer te doen dalen, schenkt Bosch ook uitgebreid aandacht aan de nabehandeling van de uitlaatgassen. Dankzij de dieselpartikelfilters met additief of met katalytische laag wordt nu al aan de toekomstige richtlijnen voor uitlaatgassen voldaan. De emissie blijft in dit geval zelfs onder de voorgeschreven limiet.

Over Bosch
De Bosch Group is een wereldwijde producent van automobiele en industriële technologie, consumptiegoederen en bouwtechnologie. In het fiscale jaar 2004 genereerden 242.000 partners samen een omzet van 40 miljard euro. De onderneming die in 1886 in Stuttgart werd opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Workshop for Precision Mechanics and Electrical Engineering' is vandaag de dag een grote groep die over een productie-, verkoop- en servicenetwerk beschikt van ongeveer 260 dochtermaatschappijen en meer dan 10.000 servicecenters in ruim 130 landen.

De speciale eigendomsstructuur van de Bosch-groep garandeert zijn financiële onafhankelijkheid en ondernemingsvrijheid. Ze stelt de onderneming in staat om aanzienlijke investeringen te doen om haar toekomst veilig te stellen en om haar sociale verantwoordelijkheden op te nemen op een manier die de geest en wensen van de stichter respecteert. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH zijn in handen van de liefdadigheidsstichting Robert Bosch Stiftung. De onderneming wordt geleid door Robert Bosch Industrietreuhand KG.

Meer informatie en fotomateriaal:
Outsource Marketing & Communications
Kristien Taelman, Communications Consultant
Tel. : +32 2 451 00 13 of e-mail kristien.taelman@outsource.be

U vindt dit persbericht en fotomateriaal terug op de Bosch perssite: http://www.bosch.nl/ Klik op "Bosch Groep: pers" (links onderaan).
Klik verder door op "Persberichten in Nederland" (rechts); Zoek in 'Automobieltechniek' of via onderwerp "Bosch produceert 100 miljoenste Common-Rail injectiesysteem voor personenvoertuigen" in de zoekmodus.