Gemeente Amersfoort



Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 007

datum: 13 januari 2006

Officieel begin van Keurmerk Veilig Ondernemen Emiclaer

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is binnen nu en een jaar een feit voor winkelcentrum Emiclaer. Dat zeggen de heer Van Nijen (hoofd Economische Zaken gemeente Amersfoort), de heer Vrijenhoek (namens Corio), de heer Scheltinga (namens de winkeliersverening Emiclaer en tevens als voorzitter werkgroep KVO Emiclaer) en een vertegenwoordiger van de politie elkaar toe in de intentieverklaring KVO Emiclaer. Dit keurmerk staat voor een gestructureerde aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen. De vertegenwoordigers van de betrokken partijen zullen de intentieverklaring vanmiddag ondertekenen tussen het winkelend publiek, in het hart van het winkelcentrum.

Ook in Emiclaer heeft vrijwel iedere winkelier er in meer of mindere mate mee te maken: diefstal, overlast door jongeren, overvallen of agressieve klanten. Het is een gemeenschappelijk probleem waar alleen iets aan gedaan kan worden als er samengewerkt wordt. De winkeliersvereniging Emiclaer, Corio (eigenaar en beheerder van Emiclaer) gemeente Amersfoort, Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, politie en brandweer slaan de handen ineen voor een veilige winkelomgeving. Dit gebeurt door middel van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Vervolg van het KVO-project
Een van de eerste stappen in het proces is het houden van een zogenaamde nulmeting. In deze meting wordt gekeken naar de huidige situatie door middel van interviews met de ondernemers en het houden van een aantal schouwen. De nulmeting geeft een goed beeld over de aard en de tijdstippen van de overlast in het winkelcentrum. Na deze onderzoeken volgt een stappenplan waarin staat beschreven hoe tot verbetering te komen van de situatie. Vervolgens wordt een convenant gesloten tussen alle betrokken partijen waarin alle afspraken worden vastgelegd.

Ervaring
In heel Nederland worden momenteel winkelcentra veiliger gemaakt met behulp van de KVO-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, tel. 033 496 45 48 of 06 55 12 39 83, mail: mcm.boon@amersfoort.nl.


---- --