Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Integrale aanpak agressie in ziekenhuizen werkt

Titel
Samenwerkingsproject Veiligezorg® verbetert veiligheid in ziekenhuizen

Het project Veiligezorg®, dat is gericht op het terugdringen en voorkomen van agressie-incidenten in ziekenhuizen, draagt bij aan een verbetering van de veiligheidsgevoelens van ziekenhuismedewerkers. Ook draagt het bij aan verbeterde samenwerking tussen ziekenhuis, politie, justitie en gemeente. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van dit project.

Veiligheid is een belangrijk thema binnen de zorgsector. Zo zijn er in de eerst helft van 2005 831 agressie-incidenten bij 26 ziekenhuizen geregistreerd in het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR), dat onderdeel is van het project Veiligezorg®.

Het betreft fysiek en verbaal geweld en bedreigingen, en schade/diefstal. Meer dan de helft van de daders (54,2%) van de geregistreerde agressie-incidenten in ziekenhuizen zijn patiënten. Bijna driekwart (70,1%) van de slachtoffers van de geregistreerde agressie-incidenten in ziekenhuizen zijn medewerkers, het merendeel verpleegkundigen.

Uit de evaluatie blijkt de dat implementatie van het project Veiligezorg® in ziekenhuizen leidt tot:


* verbetering van het veiligheidsgevoel van medewerkers
* grotere bewustwording bij medewerkers van de eigen grenzen en hun eigen rol in agressie

* verbeterde samenwerking met politie

Door het succes van dit project oriënteert het team Veiligezorg® zich op het toepassen van het concept in andere sectoren waar agressie een probleem vormt.