Heuvelrug, 12.15 uur

Utrecht, 13-01-2006 o Nieuwsberichten district Heuvelrug

Delftenaren verdacht van overval postkantoor Rhenen

RHENEN - Voor een reeks gewapende overvallen in de periode mei 2004 tot en met oktober 2005 op banken en postkantoren zitten drie verdachten in voorlopige hechtenis.

De overvallen vonden plaats in Dordrecht, Vlijmen, Rhenen en Den Haag. De mannen gebruikten veel geweld en dreigden met vuurwapens. Tevens werden er medewerkers vastgebonden.

Het gaat om een 51-jarige man uit Delft, een 43-jarige man uit Delft en een 25-jarige man uit Rotterdam. De 51-jarige man en de 25-jarige man werden op 14 oktober 2005 aangehouden. De 43-jarige man werd op 7 november 2005 aangehouden.

Op 22 juli 2005 vond een gewapende overval plaats op een postkantoor te Rhenen. Bij deze overval werd ruim 150.000 buit gemaakt. Voor deze overval worden de 51-jarige en de 43-jarige man verdacht van betrokkenheid.

Doordat de daders opereerden in heel Nederland is een bovenregionaal onderzoeksteam geformeerd onder leiding een officier van justitie van het arrondissementsparket Dordrecht.

Dinsdag 17 januari 2006 is een pro-forma zitting gepland bij de rechtbank in Dordrecht.

Goede aangifte essentieel in onderzoek

UTRECHTSE HEUVELRUG Dat het doen van aangifte met daarbij een goede opgave van gestolen goederen belangrijk is, bleek uit een onderzoek naar de handel en wandel van een Roemeense inbrekersbende.

Het viertal nam op 4 november van het vorig jaar een auto weg bij een woning in Leersum. De sleutels waren bemachtigd bij inbraak in de woning. Het voertuig met daarin de daders werd door de politie opgemerkt, waarna een achtervolging werd ingezet. In de omgeving van Amsterdam vloog de auto uit de bocht. De vier personen (Roemenen van 19, 23, 31 en 32 jaar) konden toen worden aangehouden.

Aan de hand van aangetroffen gestolen goederen werden onder meer drie woninginbraken in Amerongen en Elst opgelost. Deze week volgde de uitslag van DNA-sporen. Dit leidde tot de verdenking van het plegen van eveneens drie inbraken in sportkantines in Amerongen en twee autoinbraken in Elst.

De aanhoudingen en de daarop volgende koppelingen van zaken lukte met name omdat de gedupeerden aangifte bij de politie deden, de technische recherche van de Politie Utrecht in de gelegenheid werd gesteld om sporenonderzoek te doen en de eigenaren een goede opgave van gestolen goederen hadden. Zo kon de politie in deze zaak veel goederen aan de eigenaren teruggeven.

Snelheidscontroles

DOORN Bij een snelheidscontrole op de Amersfoortseweg in Doorn zijn donderdagmiddag 61 voertuigen geflitst.

De controle vond plaats tussen 13.20 en 14.30 uur binnen de bebouwde kom in de richting van het centrum. In totaal passeerden 615 voertuigen de radar. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 kilometer per uur.

Tussen 14.00 en 16.00 is een radarsnelheidscontrole gehouden op de Driebergsestraatweg buiten de bebouwde kom. De snelheid van in totaal 1314 voertuigen werd gemeten. Achttien daarvan werden geflitst. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 111 kilometer per uur, waar maximaal 80 is toegestaan.

Fietsverlichtingscontrole

DOORN/LEERSUM/DRIEBERGEN Tussen 18.00 en 21.00 heeft de politie op drie plaatsen gecontroleerd op fietsverlichting.

In Doorn controleerden de agenten op de Langbroekerweg. In Leersum stonden ze op de Rijksstraatweg en in Driebergen op de Hoofdstraat. Ze hebben drie bekeuringen uitgeschreven wegens ondeugdelijke verlichting. Ook zijn er bekeuringen uitgedeeld aan een bromfietser zonder helm en een bromfietser zonder bromfietscertificaat.

Snelheidscontrole

COTHEN Op de Van Lynden van Sandenburgweg in Cothen is donderdagavond een snelheidscontrole gehouden buiten de bebouwde kom. Van de 926 voertuigen die passeerden zijn er 20 geflitst wegens te hard rijden.

De controle vond plaats tussen 15.50 en 16.50 uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 122 kilometer per uur, waar maximaal 80 is toegestaan.

Verlichtingscontrole

VEENENDAAL Op vier locaties in Veenendaal heeft de politie donderdagavond een fietsverlichtingscontrole gehouden. In totaal werden 45 bekeuringen uitgeschreven.

De agenten stonden op de Prins Bernhardlaan, de Zandstraat, Kerkewijk en de Rembrandtlaan. 36 Fietsers werden beboet omdat ze geen deugdelijke verlichting hadden. Verder droegen vier bromfietsers geen helm. Drie bromfietsers konden geen certificaat tonen. Ook werden bekruingen uitgedeeld voor foutparkeren en vuurwerkoverlast.

Inbreker gepakt

DOORN Een 30-jarige man uit Ugchelen is donderdagavond aangehouden op verdenking van inbraak in een aanleunwoning in Doorn.

De politie arriveerde omstreeks 23.00 uur in het bejaardencentrum aan de Jacob van Ruysdaellaan na een inbraakmelding. In een centrale hal troffen de agenten de verdachte aan slapend op een bank. De man was hen ambsthalve bekend. Hij staat in vijf regios bekend als veelpleger van onder meer inbraken.

Onbekend is of er bij de inbraak buit is gemaakt. De verdachte is ingesloten voor verhoor.