Ingezonden persbericht


Autodesk koppelt ontwerp- en bouwbedrijven bij eerste belangrijke bouwfase Freedom Tower

Skidmore, Owings & Merrill gebruikt Autodesk Buzzsaw om ontwerp- en bouwprocessen te stroomlijnen

Barendrecht, 13 januari 2006 - Autodesk Buzzsaw, de samenwerkende projectmanagementoplossing van Autodesk, heeft een belangrijke rol gespeeld in de eerste fase van het grote bouwtraject van Freedom Tower in New York. Een fase die in december 2005 is afgerond. Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), de architecten van Freedom Tower, gebruikt Buzzsaw om een koppeling te maken tussen de ontwerpteams, consultants, engineers, aannemers en projectmanagers van verschillende bedrijven gedurende de looptijd van het project. Tijdens de eerste belangrijke bouwfase gebruikte het projectteam Buzzsaw om 3D-modellen, ontwerp- en bouwtekeningen te beheren en te delen.

"We krijgen dagelijks informatieverzoeken en vragen van aannemers en onderaannemers. Met Buzzsaw hoeven we maar één keer antwoord te geven. Het gehele projectteam ontvangt dit antwoord samen met de meest recente informatie over het project", zegt Angelo Arzano, senior technisch architect van het Freedom Tower-project. "Autodesk Buzzsaw is ons belangrijkste communicatiemiddel. De mate van communicatie en samenwerking die Buzzsaw mogelijk maakt, was vijf jaar geleden nog ondenkbaar."

SOM gebruikt Autodesk-oplossingen binnen het gehele Freedom Tower-project, ook in de ontwerp- en documentatiefase. In deze fase produceren minimaal honderd verschillende subgroepen tekeningen die teamleden moeten delen. De online Buzzsaw-oplossing optimaliseert informatie-uitwisseling en procesbeheer tussen verschillende bedrijven en disciplines. Zoals de bouwkundige technici van WSP Cantor Seinuk en de specialisten op het gebied van werktuigbouw, elektriciteit en loodgieterswerk van Jaros, Baum & Bolles. Omdat het eenvoudig te gebruiken is, is het ook voor World Trade Center Properties, LLC - een afdeling van Silverstein Properties Inc. - en Tishman Construction Corporation - de bouwmanager van het project - mogelijk om actuele projectinformatie gemakkelijk en veilig te beheren en delen.

"Het in korte tijd opnieuw ontwerpen van Freedom Tower vormde een ongekende uitdaging. SOM had dan wel veel ervaring met het ontwerpen van gebouwen met strenge veiligheidsstandaarden, maar geen enkel bedrijf heeft ooit eerder zo snel zo'n veilig en zo'n hoog gebouw ontworpen", zegt Carl Galioto, partner van SOM's Technical Group. "Autodesk Buzzsaw structureert nu al grotendeels onze manier van werken. Het projectmanagementsysteem was onmisbaar bij de coördinatie van onze ontwerpinspanningen en we verwachten dezelfde impact bij de bouw."

Return on Buzzsaw investment

Zelfs voordat de bouw van het project begint, heeft SOM al honderden uren bespaard en kosten verminderd door gebruik te maken van Buzzsaw. Als het project de bouwfase ingaat, nemen typische projecttaken en bouwmanagementprocessen, zoals het opvragen van informatie en het uitwisselen van voorstellen, aanzienlijk minder tijd in beslag. Dit komt onder meer door de formulieren die automatisch worden gegenereerd, verspreid en herzien op de Buzzsaw-projectmanagementsite. Met als resultaat dat SOM een informatieverzoek nu binnen één dag kan inwilligen in plaats van dat er vijf tot zeven dagen overheen gaan. Dit is een aanzienlijke tijdbesparing. De gepersonaliseerde Buzzsaw-dashboards en -projectrapportages bieden het SOM-team ook up-to-the-minute, uitgebreide projectinformatie. Die bovendien overal en altijd toegankelijk is. Dergelijke procesverbeteringen hebben geleid tot een grotere verantwoordelijkheid en productiviteit. Hierdoor kan SOM strakke projectdeadlines halen.

"Buzzsaw is behulpzaam bij dit uitzonderlijke staaltje van teamwork. Het is precies het soort situatie waarvoor we Buzzsaw hebben ontworpen: voor het stroomlijnen van processen en om te zorgen dat verschillende teams efficiënt kunnen samenwerken om zo tegemoet te komen aan strikte tijdspaden", zegt Amar Hanspal, vice president van Autodesk Collaborative Solutions. "Bouwprojecten worden steeds complexer. We verwachten dan ook dat meer gebouweigenaren en ontwikkelaars van onroerend goed zullen vragen om samenwerkende projectmanagementoplossingen, zoals Buzzsaw."

Het project

Het ontwerp van Freedom Tower omvat 69 kantoorverdiepingen en bijna 300.000 vierkante meter aan commerciële kantoor- en publieke ruimtes. Freedom Tower komt ook tegemoet aan de hoogste standaarden op het gebied van bouwveiligheid en -kwaliteit en maakt gebruik van de meest recente technologieën in dragend bouwontwerp. Naast het gebruik van Autodesk Buzzsaw en Autodesk DWF Composer voor de samenwerking, zet het projectteam Autodesk Revit Building en Revit Structure, AutoCAD en Autodesk 3ds Max in als belangrijkste ontwerp- en visualisatiehulpmiddelen.

Over SOM

Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) werd opgericht in 1936 en is één van de belangrijkste bedrijven ter wereld op het gebied van architectuur, stedenbouw, engineering en binnenhuisarchitectuur. In meer dan vijftig landen wereldwijd heeft SOM meer dan 10.000 projecten gerealiseerd op het gebied van architectuur, engineering, binnenhuisarchitectuur en planning. Het bedrijf heeft ongekende ervaring in het ontwerpen van enorm hoge gebouwen. SOM was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwkundige techniek van het huidige hoogste gebouw van de Verenigde Staten: de 109 verdiepingen tellende Sears Tower in Chicago. Tot andere opvallende projecten van SOM behoren Lever House, een kantoorgebouw in New York City dat wereldwijde standaarden bepaalt voor kantoorontwerp; de honderd verdiepingen tellende John Hancock Tower in Chicago; Jin Mao, een toren van 88 verdiepingen voor divers gebruik in Shanghai; en het wereldwijde hoofdkantoor van de Bank of America in San Fransisco.

Over Autodesk

Autodesk werd opgericht in 1982 en is de belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content. Autodesk biedt oplossingen voor professionals in architectonisch ontwerpen, geografische informatiesystemen (GIS), werktuigbouwkundig ontwerpen, digitale media en mobiele datadiensten. Door vooruitstrevende producten en diensten aan te bieden, kunnen klanten van Autodesk hun digitale gegevens optimaal creëren, beheren en gebruiken gedurende de looptijd van een project. Meer informatie over het bedrijf en de producten is te vinden op www.autodesk.nl.

Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:

Autodesk Benelux

Sjoerd Lazeroms

Telefoon: 0180 69 10 00

E-mail: sjoerd.lazeroms@autodesk.com

P&B Communicatie

Anne-Marie Brouwer

Telefoon: 0345 68 27 34

E-mail: anne-marie@penb.nl

Autodesk AutoCAD, Buzzsaw, Revit en 3dsMax zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Autodesk, Inc., in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere merknamen, productnamen of handelsmerken behoren tot hun respectievelijke houders.