Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Portret van Ehud Olmert
Uitzenddatum: Vrij. 13 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Gabrielle van Gelderen



Hij is vice-premier en staat al jaren in de schaduw van de Israëlische premier Ariël Sharon, die nog steeds in kritieke toestand in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem ligt: Ehud Olmert. Nu is hij plaatsvervangend regeringsleider en waarschijnlijk de opvolger van Sharon. Wat is Olmert voor een man? In Netwerk een portret.

'Zeer zorgwekkend'
De Israëlische radio meldde vanmorgen op basis van informatie van artsen dat de toestand van de 77-jarige premier âzeer zorgwekkendâ is. Medici laten Sharon sinds een paar dagen ontwaken uit een kunstmatig coma, maar hij heeft nog helemaal geen reactie vertoond op de vermindering van die verdoving. De premier kreeg vorige week een beroerte.

Opvolger
Artsen sluiten uit dat Sharon nog kan terugkeren als premier. Menni Mazoz, de procureur-generaal van de regering, moet uiteindelijk besluiten of de premier nog geschikt is om zijn taken uit te voeren en wanneer een nieuwe premier wordt gekozen die aanblijft tot de verkiezingen van maart. Olmert wordt vrijwel zeker als opvolger aangewezen.

Steun
Olmert, nauwelijks bekend bij de internationale gemeenschap, is sinds augustus 2005 vice-premier en minister van Financiën. Hij kreeg de post van vice-premier nadat hij Sharon grote steun had gegeven bij de planning van de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook.

Burgemeester
Voor die tijd was Olmert minister van Industrie, Handel, Arbeid en Communicatie. Tot 2003 was hij parlementslid en burgemeester van Jeruzalem.

Kadima
Afgelopen november scheidde Sharon zich af van de rechtse Likudpartij en startte hij een nieuwe partij, Kadima (Voorwaarts). Olmert volgde Sharon naar die partij.