Volker Wessels Stevin NV

Diakonessenhuis gaat samenwerken met VolkerWessels


Utrecht, 13 januari 2006 - Het Diakonessenhuis en VolkerWessels (Koninklijke Volker Wessels Stevin nv) vormen binnenkort een alliantie. Doel van de samenwerking is het realiseren van noodzakelijke investeringen in bouw en patiëntenzorg, het leveren van betere logistieke prestaties en tenslotte het versterken van de financiële positie van het ziekenhuis. Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke structurele samenwerking aangaat.

De alliantie biedt het Diakonessenhuis de mogelijkheid om zich verder te kunnen ontwikkelen als innovatief en modern ziekenhuis. De samenwerking gaat zich in eerste instantie richten op de herontwikkeling van de terreinen en de gebouwen die het ziekenhuis in Utrecht en Zeist bezit. Met de herontwikkeling van de terreinen kunnen middelen worden vrijgemaakt, waarmee het Diakonessenhuis financiële ruimte krijgt om te investeren in de noodzakelijke nieuwbouw en modernisering van de ziekenhuislocaties. Ook kan het Diakonessenhuis hierbij gebruik gaan maken van de ruime ervaring die VolkerWessels heeft op andere gebieden zoals facilitaire dienstverlening en breedbandtechnologie.

Er zal een ontwikkelingsplan worden opgesteld voor de ziekenhuisterreinen in Utrecht en Zeist. Belangrijk uitgangspunt voor de (bouwkundige) modernisering van het Diakonessenhuis vormt de organisatie rondom patiëntenstromen/categorieën en ketenintegratie. Momenteel bereidt het Diakonessenhuis de bouw van een centrum voor acute en intensieve zorg in Utrecht voor, waarbij VolkerWessels nauw wordt betrokken. Het programma van eisen is gereed en de planning is dat de bouw in het najaar 2006 zal starten. Ook heeft het Diakonessenhuis plannen voor een diagnostisch centrum in Utrecht en eerstelijns gezondheidscentra in Utrecht en Zeist. In de planvorming zullen tevens de parkeervoorzieningen worden opgenomen.

Ontwikkelingsmodel

Binnenkort ondertekenen de besturen van het Diakonessenhuis en VolkerWessels de samenwerkingsovereenkomst. De alliantie wordt vormgegeven in een ontwikkelingsmodel, waarbij de scope van de samenwerking steeds verder wordt geconcretiseerd. In de overeenkomst worden meetmomenten opgenomen waarbij partijen de mogelijkheid hebben
- mochten er onvoldoende prestaties geleverd worden - de overeenkomst te ontbinden. De overeenkomst waarborgt tevens dat alle activiteiten onder marktconforme condities plaatsvinden. In het ontwikkelingsmodel past ook dat op korte termijn nog andere partners/marktpartijen kunnen toetreden, die een toegevoegde waarde kunnen leveren aan de modernisering van het Diakonessenhuis.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis, Roel Steenbergen, is verheugd over deze unieke samenwerking: "Het Diakonessenhuis is blij met deze partner, aangezien VolkerWessels ruime ervaring heeft in dergelijke samenwerkingsverbanden met een lange termijn perspectief. Onze samenwerking biedt de mogelijkheid om te kunnen investeren in het Diakonessenhuis en zodoende de kwaliteit van onze patiëntenzorg in de regio op een hoger niveau te brengen." Herman Hazewinkel, voorzitter van de Raad van Bestuur van VolkerWessels: "Een dergelijke samenwerking vloeit logisch voort uit de succesvolle vormen van samenwerking die marktpartijen uit de bouwsector al op andere gebieden tot stand hebben gebracht en waarbij is komen vast te staan dat het marktprincipe en de publieke en maatschappelijke belangen goed kunnen samengaan."

In de zorgsector in het buitenland worden dergelijke samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen en private bedrijven al succesvol toegepast. Uit deze ervaringen blijkt dat dit een flinke kostenbesparing kan creëren en tevens dat de kwaliteit van de patiëntenzorg kan verbeteren door een betere kwaliteit van accommodaties en/of aanwezige voorzieningen en faciliteiten. Om deze samenwerkingsverbanden in Nederland succesvol te laten zijn, is het van belang dat ook beleidsmatig ruimte wordt geboden voor dergelijke initiatieven. Het ministerie van VWS heeft zijn medewerking aan dit nieuwe initiatief toegezegd. De wijze waarop deze medewerking zal worden vormgegeven wordt vastgelegd in een `startbrief' van het ministerie.