Ingezonden persbericht

D66 maant burgemeester Brouwer vergeefs
tot overleg met de vrijwillige brandweer Vleuten-Haarzuilens

Talloze keren had Alice van Rooij, fractievoorzitter van D66, al gevraagd naar het overleg tussen de gemeente en de vrijwillige brandweer. Dat overleg ging bijzonder slecht, bleek uit vele signalen vanuit de vrijwillige brandweer. Het antwoord van burgemeester Brouwer was immer hetzelfde. Zij meende dat de wet keurig werd uitgevoerd en dat er geen onenigheid was.

Twee ontwikkelingen maakten echter dat D66 de impasse in de onderhandelingen met de vrijwillige brandweer in een urgente motie kon agenderen. De motie werd voorbereid door Gerda Oskam, kandidaat-raadslid en lijsttrekker Vleuten-de Meern van D66Utrecht. Oskam: "Wederom is gebleken dat een permanent bezette kazerne zoals de brandweerpost Leidsche Rijn achter boerderij De Hoed, veel te duur is. Dat betekent dat in ieder geval in 2006 een tankspuitauto buiten gebruik wordt gesteld. Bovendien zijn er personele capaciteitsproblemen. Daardoor komt er een grotere druk op de vrijwillige brandweerkorpsen van enerzijds De Meern en anderzijds Vleuten-Haarzuilens. Maar de onderhandelingen over de roosterdiensten en de wijze van betaling gaan dermate slecht met dat laatste korps dat 1/3 van het korps onlangs is opgestapt. Kortom, voor de veiligheid voor iedereen zal er nu echt een oplossing moeten komen in de impasse tussen de vrijwillige brandweer en de gemeente. En de enige die dat kan doen, is burgemeester Brouwer zelf. Laat ze dan zelf uitleggen aan de vrijwilligers dat ze wel gewaardeerd worden, maar dat ze niet creatief kan zijn binnen de wet. Wat volgens D66 overigens wel kan, als er maar een politieke wil is bij haar."

In de motie van D66 wordt burgemeester Brouwer opgeroepen om zelf de impasse in de onderhandelingen te doorbreken. Maar de rest van de raad, op B&G en de SP na, had genoeg vertrouwen in de wijze waarop de burgemeester zich op dit moment bezig hield met de vrijwillige brandweer. De raad wilde wel een echte inhoudelijke discussie over de vrijwillige en professionele brandweer, de kosten ervan en de wettelijke voorschriften. Die discussie vindt in februari plaats. Oskam: "we geven als D66 niet op. Ook in februari vinden we het belangrijk dat de vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor ons aller veiligheid op een nette manier worden behandeld!"

---- --