Gemeente Leeuwarden

Hotel Paleis het Stadhouderlijk Hof

Gemeente Leeuwarden koopt Stadhouderlijk Hof terug

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-01-2006) De gemeente is van plan om na de overdracht het aanzicht van het Stadhouderlijk Hof te renoveren. Dit maakt de vernieuwing van het oudste gedeelte van Leeuwarden compleet. Eerder zijn al het Stadhuis en de Hoofdwacht opgeknapt. Ook het Gouverneursplein en het Hofplein zijn ingrijpend verfraaid.

In 1971 heeft de gemeente Leeuwarden het Stadhouderlijk Hof van de toenmalige Koningin Juliana aangekocht onder de voorwaarde dat de panden "een passende bestemming" dienden te krijgen. De gemeente Leeuwarden verkocht het pand op 19 december 1994 aan "Stichting Monuminten Fryslân". In 1995 werd het `in eigendom' overgedragen aan de stichting, met de voorwaarde dat de gemeente Leeuwarden een eerste recht van koop heeft.

Beknopte geschiedenis
In het oudste gedeelte van de stad ligt Hotel Paleis het Stadhouderlijk Hof. Het betreft een gebouw dat tot één van de meest markante gebouwen van Leeuwarden kan worden gerekend. Het eeuwenoude pand heeft door de tijd heen vele veranderingen ondergaan op het gebied van uiterlijk en functie.

In 1587 kocht Friesland voor zijn eerste stadhouder, Willem Lodewijk van Nassau Dietz, een patriciërswoning. Het huis heette destijds het Rolkemahuis. In 1603 kwam het Dekemahuis aan de zuidzijde erbij en zo ontstond het Stadhouderlijk Hof met voorplein. De renaissance trapgevels hadden sierbogen en gebeeldhouwde leeuwen en wapens. Elke volgende stadhouder liet het Hof voor veel geld verbouwen en verfraaien. Zo herschiep Daniël Marot in 1709 het middenstuk in barokke Lodewijk XIV-stijl. Uit die tijd resteren de hoge trappenhal en de Nassauzaal met authentieke betimmering. In 1734 verrees in de tuin een vleugel met balzaal, hofkapel, apotheek en badkamer. Toen Willem Carel Hendrik Friso in 1747 als stadhouder van alle Nederlandse gewesten naar Den Haag vertrok, diende het Hof nog slechts als logeeradres voor de stadhouderlijke, later koninklijke familie. In de Franse tijd hebben er soldaten in het Hof gebivakkeerd en bood het onderdak aan het Stadsweeshuis, een hospitaal en de Latijnse school. Veel van de inventaris is toen verloren gegaan, maar de Nassau-portretten, geschilderd door Louis Volders, konden worden gered.

In 1814 kocht koning Willem I het gebouw terug en maakte het daarmee tot koninklijk paleis. De laatste ingrijpende verbouwing was in 1881. Naar een ontwerp van architect Stoett werden de hoge daken afgeknot, de muren bepleisterd en kwam er een nieuwe ingang met een balkon erboven. Tegenwoordig is het Hof ingericht als stadslogement, waarbij de waardevolle cultuurhistorische elementen zoveel mogelijk zijn geïntegreerd.
Meer informatie over de geschiedenis van het Stadhouderlijk Hof vindt u op de site van het Historisch Centrum Leeuwarden.