VVD


13-1-2006

Paul de Krom stelt vragen over duurzaamheid van biomassa

Recent onderzoek wijst uit dat bossen misschien slecht zijn voor het klimaat, omdat de uitstoot door sommige gewassen en bossen van het broeikasgas methaan niet wordt gecompenseerd door de opname van het broeikasgas CO2.

"Als dat waar is, dan legt dat een bom onder de duurzaamheid van biomassa", aldus De Krom. "De idee van biomassa is nu juist dat door het planten van bomen en planten meer broeikasgassen worden opgenomen dan er door verbranding weer vrij komt". Als dit niet waar blijkt te zijn dan vind ik dat hilarisch. Het geeft in ieder geval wel aan hoe weinig we eigenlijk nog weten van de werking van eco- en klimaatsystemen".

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van VROM inzake de duurzaamheid van biomassa.

13 januari 2006


1.
Heeft u kennis genomen van het artikel in NRC Handelsblad* `Bomen schaden mogelijk klimaat', op basis van wetenschappelijk onderzoek in het tijdschrift Nature** ?


2.
Deelt u de conclusie van dit onderzoek dat bij de groei van bepaalde bomen en gewassen niet alleen het broeikasgas CO2 wordt opgenomen, maar ook het broeikasgas methaan vrijkomt dat het effect van CO2 opname teniet doet? Zo nee, waarop baseert u dit oordeel?


3.
Is het juist dat het duurzame karakter van biomassa gebaseerd is op de theorie dat de uitstoot van CO2 bij verbranding gecompenseerd wordt door opname van CO2 bij de groei? Is de definitie van duurzaam nog steeds van toepassing als de conclusies ui het onderzoek juist zijn en biomassa wel CO2 neutraal is maar niet broeikasgasneutraal? Zo nee, welke consequenties verbind u daar dan aan?


4.
Als de conclusies juist zijn, wat betekent dat dan voor de hoeveelheid beschikbare biomassa in Nederland en wereldwijd, mede in het licht van de publicatie van KEMA van 6 september 2005?


5.
Wat betekent de uitkomst van het onderzoek voor het eventuele gebruik van de betreffende gewassen c.q. bossen als "sinks"?


* NRC handelsblad, 12 januari 2006

**Nature, 12 januari 2006

13 januari 2006