Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

30 370 Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met de wijziging van het WW-stelsel en wijziging van het ontslagrecht (Wet wijziging WW-stelsel en ontslagrecht)

TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:


1

Het opschrift komt te luiden:

Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met de wijziging van het WW-stelsel (Wet wijziging WW-stelsel).


2

De aanhef van artikel I wordt vervangen door:

De Werkloosheidswet zoals deze komt te luiden indien artikel I van het bij koninklijke boodschap van 7 september 2004 ingediende voorstel van wet, houdende wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met aanscherping van de wekeneis (Kamerstukken 29738) tot wet is verheven en in werking is getreden, wordt als volgt gewijzigd:.


3

In artikel I, onderdeel K, wordt "artikel 17, onderdeel a" vervangen door: artikel 17, onderdeel a,.


4

In artikel I, onderdeel N, onder 6, wordt na "negende lid" ingevoegd: (nieuw).


5

Aan artikel I, onderdeel N, wordt een subonderdeel toegevoegd, luidende:

7. Het negende tot en met elfde lid worden vernummerd tot achtste tot en met tiende lid.


6

Artikel I, onderdeel P, komt te luiden:

P

In artikel 21, derde lid, onderdeel a, wordt "onderdeel f, h, of k" vervangen door: onderdeel e, g of j.


---


7

Na artikel I, onderdeel AA, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

AAa

In artikel 42, vierde lid, wordt "artikel 83c" vervangen door: artikel 83i.


8

In artikel I, onderdeel EE, wordt voor "Artikel 43" ingevoegd: Artikel 43 komt te luiden:.


9

De onderdelen NN, RR, SS en TT van artikel I vervallen.


10

Artikel I, onderdeel UU, komt te luiden:

UU

De artikelen 125 en 126 vervallen, onder vernummering van artikel 126c tot 126.


11

De aanhef van artikel II wordt vervangen door:

De Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers zoals deze komt te luiden indien artikel II van het bij koninklijke boodschap van 7 september 2004 ingediende voorstel van wet, houdende wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met aanscherping van de wekeneis (29 738) tot wet is verheven en in werking is getreden, wordt als volgt gewijzigd:.


12

Artikel II, onderdeel C, komt te luiden:

C

Aan hoofdstuk VII wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het laatste artikel van dat hoofdstuk, toegevoegd, luidende:

Artikel #

De artikelen 2 en 9 zoals deze luidden op de dag voor inwerkingtreding van artikel II van de Wet wijziging WW-stelsel en ontslagrecht, blijven van toepassing op de persoon wiens eerste werkloosheidsdag als bedoeld in de Werkloosheidswet is gelegen op of voor die dag.


---


13

De aanhef van artikel III wordt vervangen door:

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen wordt als volgt gewijzigd:.


14

In artikel III, onderdeel A, wordt "Artikel 30, derde lid," vervangen door: Artikel 30.


15

In artikel IV wordt voor onderdeel A ingevoegd "De Tijdelijke wet beperking inkomensgevolgen arbeidsongeschiktheidscriteria wordt als volgt gewijzigd:".


16

De aanhef van artikel VIII wordt vervangen door:

De Wet financiering sociale verzekeringen wordt als volgt gewijzigd:.


17

Artikel VIII, onderdeel B, vervalt.


18

De artikelen X, XI en XII vervallen.


19

In artikel XIV vervalt "en ontslagrecht".

Toelichting

Algemeen

De regering concludeert dat zij op dit moment geen mogelijkheden ziet te komen tot een evenwichtig pakket aan maatregelen dat én de dynamiek van de arbeidsmarkt versterkt én voorkomt dat ouderen meer dan evenredig in de WW instromen. Op grond daarvan heeft de regering besloten om de voorgestelde mogelijkheid om bij CAO eigen ontslagcriteria overeen te komen niet te handhaven en nu geen preventieprikkel in te voeren. De regering realiseert zich hierbij, dat de versoepeling van het ontslagrecht die werd beoogd met de afwijkingsmogelijkheid bij CAO op dit moment nog niet wordt gerealiseerd, maar weegt het mogelijk oneigenlijke gebruik van de WW zwaarder. In verband hiermee is deze tweede nota van wijziging op dit wetsvoorstel noodzakelijk. Voor een toelichting hierop wordt verwezen naar de Nota naar aanleiding van het Verslag.

Daarnaast is het mede in verband met de inwerkingtreding van de Wet Invoering en financiering Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet IWIA) en de Verzamelwet sociale verzekeringen 2006 (hierna: de Verzamelwet) noodzakelijk gebleken enige wijzigingen aan te brengen en is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enige omissies te herstellen.

Artikelsgewijs

Onderdelen 1, 18 en 19 (opschrift en de artikelen X, XI, XII en XIV)

Onderdeel 18 laat de artikelen X, XI en XII van het wetsvoorstel, die zien op de wijziging van het ontslagrecht, vervallen. Aangezien de wijzigingen met betrekking tot het ontslagrecht niet langer in dit wetsvoorstel worden opgenomen, is het noodzakelijk het opschrift (onderdeel 1) en de citeertitel (onderdeel 19) te wijzigen.

Onderdelen 2, 11, 13 en 16 (Artikelen I, II, III en VIII)

Aangezien de Verzamelwet, de Aanpassings- en verzamelwet Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Invoeringswet Wet financiering sociale verzekeringen en de Wet IWIA reeds in werking zijn getreden, kan de aanhef met betrekking tot de wijziging van de Werkloosheidswet (WW) (artikel I), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)(artikel II), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (artikel III) en de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv)(artikel VIII) vereenvoudigd worden. De desbetreffende onderdelen regelen dit.

Onderdelen 3, 8, 14 en 15 (Artikelen I, onderdelen K en EE, III, onderdeel A, en IV)

Deze onderdelen betreffen louter het herstel van enige technische omissies.

Onderdelen 4 en 5 (Artikel I, onderdeel N)

Met de inwerkingtreding van de Wet IWIA is een negende lid toegevoegd aan artikel 19 van de WW. Met de inwerkingtreding van de Verzamelwet is het zesde lid van dat artikel vervallen onder vernummering van het zevende en achtste lid tot zesde en zevende lid en zijn er twee leden toegevoegd (het tiende en elfde lid). Hiermee is er geen achtste lid meer. Onderdeel 5 ziet erop het negende tot en met elfde lid van artikel 19 van de WW te vernummeren tot achtste tot en met tiende lid. Onderdeel 4 ziet erop te verduidelijken dat de wijziging die is opgenomen in artikel I, onderdeel N, onder 6, ziet op het nieuwe negende lid.

Onderdeel 6 (Artikel I, onderdeel P)

In artikel I, onderdeel P, is een tweetal wijzigingen opgenomen van artikel 21, derde lid, van de WW dat verband houdt met wijzigingen van artikel 19 op grond van het onderhavige wetsvoorstel. Met de inwerkingtreding van artikel 1.3, onderdeel G, van de Wet IWIA is in artikel 21, derde lid, onderdeel b, van de WW "artikel 19, eerste lid, onderdelen a, b, c, d of m" vervangen door: artikel 19, eerste lid, onderdelen a, b, c of d. De in artikel I, onderdeel P, onder 2 opgenomen wijziging kan hiermee geen werking meer hebben. Onderdeel 6 schrapt dit subonderdeel om die reden.

Onderdeel 7 (Artikel I, onderdeel AAa)

---

Met de inwerkingtreding van de Wet van 16 juli 2005 tot wijziging van de Werkloosheidswet in verband met het preventief inzetten van reïntegratie-instrumenten, het opdragen van de reïntegratietaak aan overheidswerkgevers, het ondersteunen van WAO-herbeoordeelden bij scholing, het subsidiëren van scholing in het kader van de WAJONG en enkele andere wijzigingen in wetten die de reïntegratie-instrumenten betreffen, is artikel 83c van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen vernummerd tot 83i. Artikel 42, vierde lid, van de WW is hieraan nog niet aangepast. Het onderhavige onderdeel regelt dit alsnog. Deze wijziging zal zo snel mogelijk in werking treden. Het nieuw geformuleerde artikel 42 (artikel I, onderdeel BB) zal vermoedelijk op 1 oktober 2006 in werking treden.

Onderdelen 9 en 17 (Artikelen I, onderdelen NN, RR, SS en TT en VIII, onderdeel B)

Onderdeel NN ziet op het invoegen van een nieuw hoofdstuk V (dat zou bestaan uit één artikel, te weten artikel 69) in de WW, dat betrekking zou hebben op de preventieprikkel. Aangezien de preventieprikkel niet wordt ingevoerd, kan artikel I, onderdeel NN, vervallen. Naar aanleiding daarvan zijn de wijzigingen van de artikelen 80 (onderdeel RR) en 81 (onderdeel SS) niet langer noodzakelijk. Daarnaast is het in verband hiermee niet meer noodzakelijk de artikelen 117 en 118 (onderdeel TT) in te voegen in de WW. Daarnaast is het ook niet langer noodzakelijk een financieringsbepaling op te nemen in de Wfsv. De wijziging van artikel 103 van de Wfsv (artikel VIII, onderdeel B) kan daarom eveneens vervallen.

Onderdeel 10 (artikel I, onderdeel UU)

Op dit moment is in hoofdstuk X van de WW een artikel 126c opgenomen. Aangezien de artikelen 125 en 126 kunnen vervallen, kan dit artikel vernummerd worden tot artikel 126. De nummering van de artikelen sluit hiermee beter aan.

Onderdeel 12 (Artikel II, onderdeel C)

Omdat met de inwerkingtreding van de Wet IWIA reeds een artikel 63 is opgenomen in de IOAW, is het noodzakelijk dat het in artikel II, onderdeel C, van het wetsvoorstel opgenomen overgangsrecht onder een ander artikelnummer in de IOAW wordt ingevoegd. Onderdeel 12 regelt dit.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)

http://docs.szw.nl/pdf/35/2006/35_2006_3_8523.pdf

30 370

Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met de wijziging van het WW-stelsel en wijziging van het ontslagrecht (Wet wijziging WW-stelsel en ontslagrecht)

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Inhoudsopgave


1. Aanleiding voor het wetsvoorstel

2. Doelstelling en inhoud van het wetsvoorstel
3. Wijziging polisvoorwaarden WW

4. Meer nadruk op preventie en reïntegratie

5. Versoepeling ontslagrecht en ontslagpraktijk
6. Deregulering en vereenvoudiging van de WW

7. Overgangsrecht

8. Commentaren en adviezen

9. Financiële effecten

10. Artikelsgewijs

Bijlage 1. Schema invoeringsdata wijzigingen WW en ontslagrecht

Bijlage 2. Overzicht delegatiebepalingen in de WW en daarop gebaseerde gedelegeerde regelgeving

Bijlage 3. Brief van de Stichting van de Arbeid van 3 oktober 2005 met advies over premiepercentages in de sectorfondsen van de sectoren Agrarisch bedrijf, Bouwbedrijf, Schildersbedrijf, Horeca en Culturele instellingen.

Bijlage 4. Advies van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) van 13 september 2005

Bijlage 5. Overzicht opgenomen tabellen


Zie het origineel