Gemeente Hilversum

Vragen van de DLP over voortgang financiering Egelshoek

12 januari 2006
Hilversum 7 januari 2006

Geacht College,
Op grond van artikel 41 van het reglement van Orde stellen wij de volgende vragen met betrekking tot de voortgang hypotheekverstrekking aan bewoners woonwagencentrum Egelshoek.

De situatie.
De hypotheekverstrekking aan bewoners 1e fase van het woonwagencentrum Egelshoek blijkt niet echt soepel te verlopen. De opdracht was de financiering voor de aankoop van de percelen grond voor 15 januari aanstaande te realiseren. De gemeente heeft een extern bureau Armstrong - van der Vliert aangewezen om te bemiddelen bij het verwerven van een hypotheek. Het bureau schijnt echter niet naar behoren te functioneren. Ook wordt naar de bewoners toe slecht of helemaal niet gecommuniceerd. Ook al gaat het niet over enorme bedragen (een derde van het bedrag waarvoor het door de Gemeente zelf is getaxeerd) blijkt ook dat reguliere banken afhaken op het moment dat men zich realiseert dat het om een 'woonwagencentrum' gaat. (Ook bewoners uit de volgende fasen hebben inmiddels al afwijzingen ontvangen.)
Als er niet gekocht kan worden blijft slechts het alternatief van het huren van een nieuwe plaats. Echter, deze zal een aanmerkelijk hogere huur moeten opbrengen dan men tot op heden gewend was te betalen. Huurgewenning is aangeboden. Dit terwijl de bewoners dolgraag willen kopen.

De vragen:

1. Bent u op de hoogte van de klachten over het in uw opdracht aangestelde bemiddelingsbureau?

2. Zo ja, welke stappen heeft u inmiddels ondernomen om de verkoop aan bewoners alsnog (op tijd) te realiseren?
3. Heeft u voorzien dat reguliere banken geen interesse hebben om het 'woonwagencentrum' te financieren?

4. Is het mogelijk niet verstandig de deadline voor het verkrijgen van een hypotheek uit te stellen?

5. Zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden bedenkbaar? Bijvoorbeeld dat de Gemeente de hypotheek verstrekt, of een borgstelling afgeeft?

6. Klopt het dat na het verstrijken van de mogelijke aankoopdatum de bewoners slechts de keuze van een veel duurdere huurplek hebben?
7. Bent u, daar de beantwoording van deze vragen vermoedelijk niet voor het verstrijken van de deadline zal plaatsvinden, bereid uitstel van de deadline voor hypotheekverstrekking aan betrokkenen toe te passen tot er helderheid bestaat?

Uw beantwoording zien wij spoedig tegemoet.

Met hartelijke groet,
Derk Munnik
Raadslid DLP Hilversum