Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
12 januari 2006

Minister Brinkhorst naar Algerije

Op 15 en 16 januari a.s. brengt minister Brinkhorst van Economische Zaken een werkbezoek aan Algerije. Het werkbezoek staat vooral in het teken van de geografische verbreding en diversificatie van het energie-aanbod in Nederland en Europa. Daartoe voert minister Brinkhorst overleg met zijn Algerijnse collega energieminister Khelil. Verder spreekt hij met de Algerijnse premier, de ministers van Financiën, van Landbouw, van Transport, van Water en van Investeringen. Het werkbezoek heeft ook als doel de economische relatie met Algerije in bredere zin te versterken.

Algerije is het meest nabijgelegen OPEC-land en heeft aanzienlijke olie- en gasreserves die nu al van veel belang zijn voor Europa. De olievoorraad bedraagt bijna 12 miljard barrel en de verwachting is dat door actieve exploratie de komende jaren nog aanmerkelijke hoeveelheden kunnen worden gevonden. De bewezen gasvoorraad is ongeveer 4500 miljard kubieke meter en de uiteindelijk winbare gasvoorraad zou nog aanmerkelijk groter kunnen zijn. In de nabije toekomst kan Algerije een belangrijke rol gaan spelen voor een groter deel van Europa met name wanneer de ontwikkeling van LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) doorzet. In Nederland bestaan plannen voor het aanleggen van inrichtingen voor aanlanding van LNG in de Rotterdamse haven en in de Eemshaven.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl