Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 12 januari 2006

Inburgering vanuit historisch perspectief

Gebundelde geschiedenis van Indische Nederlanders

Op 15 januari vindt in Het Indisch huis in Den Haag de presentatie plaats van het slotstuk van een reeks boeken over de lotgevallen en inburgering van de Indisch-Nederlandse gemeenschap. Het tien jaar durende onderzoek naar 'De geschiedenis van Indische Nederlanders' is geïnitieerd door NWO. Tijdens de feestelijke boekpresentatie lichten de schrijvers de resultaten toe van deze alternatieve Indische geschiedschrijving met voordrachten en fotomateriaal.

Het nieuwe publieksboek 'De geschiedenis van Indische Nederlanders' behandelt de lotgevallen van de Indisch-Nederlandse gemeenschap in woord en beeld. De geschiedenis wordt drie keer verteld, steeds vanuit een andere invalshoek: de migratie en geografische mobiliteit, de sociale en politieke inpassing, en de kwestie van huidskleur. Er bestaat geen ander werk dat zo beknopt en op thematische wijze de lange en gevarieerde geschiedenis van de Indische gemeenschap ­ in de ruimste zin van het woord ­ belicht. .

Beweging en vertrek, ras en klasse, crisis, bezetting en revolutie komen allen aan bod. Het boek verhaalt over afscheid van geboortegrond, over ontheemding en opnieuw inburgeren. Uiteindelijk leidt het spoor naar de Indische ervaringen in Nederland en het pioniersbestaan in de Verenigde Staten en Australië.


*** Synthese ***
Het rijk geïllustreerde boek bevat de synthese van drie eerdere publicaties die in deze serie zijn verschenen: 'De oude Indische wereld' van Ulbe Bosma en Remco Raben, 'In Indië geworteld' van Hans Meijer en 'De uittocht uit Indië' van Wim Willems. Het slotstuk bestrijkt vier eeuwen, vanaf de eerste koloniale vestiging tot aan de dag van vandaag.

Het publieksboek is het eindresultaat van tien jaar studie en geeft inzicht in de lotgevallen van al die honderdduizenden Nederlanders die op een of andere wijze zijn verbonden met het voormalige Indië. Het beeldverhaal is samengesteld op basis van foto's uit privé-albums. Zo ontstaat een intiem beeld van het Indische leven in de twintigste eeuw.


---

Nadere informatie en aanmelding voor de pers:


* Johannes van der Vos (NWO, Geesteswetenschappen)
* t: +31 (0)70 344 08 95, vos@nwo.nl

* of bij Jochem Bouwens (Bert Bakker), t: +31 (0)20 62 41 935, pbo@pbo.nl
* Boekgegevens: De geschiedenis van Indische Nederlanders, Ulbe Bosma, Remco Raben en Wim Willems, uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, ¤ 19,95, ISBN 90 351 2932 6 6

* Recensie-exemplaren voor de media kunnen worden opgevraagd bij de uitgever Bert Bakker, pbo@pbo.nl, www.uitgeverijbertbakker.nl
* De presentatie is op zondag 15 januari 2006 in Het Indisch Huis, Javastraat 2-b, Den Haag. Aanvang 14.00 uur. Entree gratis.

01-06

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138, 2509 AC Den Haag