Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (15/01)

OOSTERHOUT NB, 15 januari 2006

Boete en brokken na stoer rijgedrag

WERKENDAM: Op 13 januari omstreeks 16.30 uur, maakte de politie proces-verbaal op tegen een 19-jarige inwoner van Woudrichem. De jongeman was op de Sportlaan betrokken bij een verkeersongeval. Door stoerdoenerij was hij de macht over het stuur van zijn auto verloren, waarna hij tegen een lichtmast tot stilstand was gekomen. Zijn eigen woorden waren dat hij met hoge snelheid reed en expres schichtig aan het sturen was, waardoor hij in een slip raakte. Door de klap schoot zijn auto door de struiken het trottoir op. Een getuige die daar liep, kon nog net opzij springen om niet geraakt te worden. De 69-jarige vrouw liet daar net haar hond uit en werd op een haar na niet geraakt. Vlak voor de vijver kwam de auto tot stilstand. De politie heeft de hevig geschrokken vrouw, opgevangen en later nog even thuis bezocht. Het voertuig moest getakeld worden. De veroorzaker kreeg een proces-verbaal voor verkeersgevaarlijk rijgedrag.

Beschonken brokkenmakers

SPRANG-CAPELLE: Een 32-jarige automobilist uit Heusden belandde in de nacht van vrijdag 13 januari op zaterdag 14 januari met zijn auto in de sloot. Dat gebeurde rond 03.40 uur op de A-59 ter hoogte van Sprang-Capelle. De man kon zelf uit de kruipen. Gewaarschuwde agenten stelden vast dat er alcohol in het spel was en arresteerden de man. Hij moest mee naar het politiebureau voor het ondergaan van een ademanalyse. Die gaf een uitslag van 395 ug/l. De politie maakte proces-verbaal tegen de man op en lieten de auto uit de sloot takelen.

DONGEN: Op zaterdag 14 januari vloog om 18.50 uur een personenauto uit de bocht op de Kanaaldijk-Noord. De politie constateerde dat de auto zijn zijkant stond. Toen de agenten de bestuurder aanspraken kwam hen een walm van alcohol tegemoet. De 31-jarige inwoner van Rijen moest mee naar het politiebureau. De ademanalyse-apparatuur gaf aan dat de man ruim twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn lichaam had. De uitslag bedroeg namelijk 480 ug/l, terwijl 220 ug/l de maximale wettelijke grens is. Hij kreeg dan ook proces-verbaal en een rijverbod van vier uren opgelegd.

In beide gevallen kan de verzekeringsmaatschappij besluiten om de schade aan de voertuigen niet uit te keren omdat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde.

Arrestaties vanwege belediging agenten

ALMERK: Op 14 januari omstreeks 02.00 uur, werd een 16 inwoner uit Sleeuwijk aangehouden terzake belediging van een politiefunctionaris. De man kreeg een bekeuring om dat hij zonder licht fietste. De knul werd meteen tegendraads. Hij wilde zich niet legitimeren en schold de agenten uit voor teringlijders Hij werd aangehouden en beriep zich tijdens het verhoor op vrijheid van meningsuiting. Die vlieger ging niet op en hij kreeg proces-verbaal voor belediging van een ambtenaar in functie. Na verhoor is de minderjarige aan zijn ouders overgedragen.

WAALWIJK: Ook in Waalwijk was een verkeersovertreder het niet eens met het feit dat hij geverbaliseerd werd. Hij maakte de agenten uit voor kutwouten toen hij op de bon ging voor het fietsen zonder licht. De verdachte verzette zich ook nog eens tegen zijn arrestatie en zag daarmee zijn boete alleen maar hoger oplopen. Het gaat om een 30-jarige Waalwijker. Een 45-jarige vrouw uit Waalwijk probeerde de arrestatie te verhinderen. Ook zij werd opgepakt en kreeg proces-verbaal.

WAALWIJK: Op de Ambrosiusweg stak een fietser zonder enige aanleiding zijn middelvinger op naar passerende politieagenten. Dat gebeurde op zaterdag 14 januari om 22.00 uur. Hij had dat beter niet kunnen doen, want in zijn haast om weg te komen, botste hij tegen een geparkeerde auto aan. De gedupeerde eigenaar greep de dronken fietser in de kraag toen die er opnieuw vandoor wilde gaan. De fietser moest mee naar het politiebureau en kreeg daar proces-verbaal voor belediging en het rijden onder invloed. Het gaat om een 25-jarige inwoner van Waalwijk.

Twaalf bekeuringen voor niet dragen autogordel

WIJK EN AALBURG : Op diverse locaties in Wijk en Aalburg werd een gordelcontrole gehouden. 12 personen werden bekeurd. Sinds 1 januari is het boetebedrag voor deze overtreding verhoogd naar 75,-

Inbraak in Oosterhouts gemeentehuis

OOSTERHOUT: Het brandalarm van het Oosterhoutse gemeentehuis verraadde op zondag 15 januari de aanwezigheid van inbrekers. De brandweer, die om 02.45 uur reageerde op een brandmelding, zag vier personen vluchtten vanuit het gemeentehuis. Er bleek te zijn ingebroken, waarbij het de daders om een aanwezige kluis te doen was. Het is de inbrekers niet gelukt om de kluis te openen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Mannen opgepakt op verdenking van huiselijk geweld

RIJEN: Een 44-jarige man uit Rijen is gearresteerd op verdenking van mishandeling. De mishandeling vond plaats op zondag 15 januari rond 04.30 uur. De man mishandelde zijn echtgenote, waarna hun dochter de politie inschakelde. De politie arresteerde de 44-jarige verdachte en bracht hem over naar het politiebureau. De politie is nog bezig met het onderzoek en kan op dit moment geen nadere mededelingen doen.

WAALWIJK: Ook in Waalwijk kwam het tot de arrestatie van een echtgenoot die zich gewelddadig gedroeg ten opzichte van zijn vrouw. De vrouw in kwestie kreeg in de nacht van zaterdag 14 januari op zondag 15 januari klappen. Verder dreigde hij om het huis in brand te steken. Ze deed aangifte, waarna de politie haar 41-jarige man arresteerde. De man is in verzekering gesteld.

Inbrekers actief in de regio

WAALWIJK: Vrijdagavond 13 januari is tussen 19.30 en 20.30 uur ingebroken in een woning aan de Hugo Wolfstraat. De gehele woning is door de inbreker doorzocht, nadat hij een bovenlichtje aan de achterzijde van de woning had opengebroken. De buit bestond uit geld en computerapparatuur.

WAALWIJK: Ook vanuit een woning aan de Wieringenstraat verdween computerapparatuur. En ook deze inbraak vond plaats op vrijdagavond 13 januari. Om binnen te komen werd een raam aan de voorzijde van de woning vernield.

RAAMSDONKSVEER: De politie in Raamsdonksveer kreeg in de vrijdagavond 13 januari de melding, dat er ingebroken was in een woning aan het Spoorwiel. De inbrekers zijn via de achterzijde van de woning binnengekomen. Er werden een videocamera, digitale camera, portemonnees en bankpassen ontvreemd.

OOSTERHOUT: Op vrijdagavond 13 januari 2006 behandelde de Oosterhoutse politie een woninginbraak in de Jacob Catslaan gemeld. Door een raam aan de achterkant open te breken is de inbreker het huis binnengedrongen. De hele woning werd doorzocht, waarna er geld, sieraden en bankpasjes zijn weggenomen.

OOSTERHOUT: Ook aan de Nemelaer is ingebroken. Hier kwam de inbreker de woning binnen door de voordeur open te breken. De gehele woning werd doorzocht. Het is nog niet duidelijk wat er gestolen is. Een krantenbezorger ontdekte deze inbraak rond 05.30 uur en waarschuwde de politie. De bewoners zijn door de politie op de hoogte gesteld van het misdrijf.

Radar flitst 242 snelheidsovertreders

OOSTERHOUT: Op vrijdag 13 januari stond de radarauto van de politie op twee plaatsen in Oosterhout. Van 1.773 passerende voertuigen werd de snelheid gemeten. Van 242 autos werd een fotografische opname gemaakt, omdat de bestuurder te snel reed. Het overzicht ziet er als volgt uit:
Locatie controle: Wilhelminakanaal
Maximum snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 09.55 uur tot 11.25 uur
Aantal passanten: 428
Aantal overtredingen: 38
Hoogste snelheid: 83 km/u

Locatie controle: Slotlaan
Maximum snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 11.45 uur tot 14.45 uur
Aantal passanten: 1.345
Aantal overtredingen: 204
Hoogste snelheid: 91 km/u

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobilisten

ANDEL: De politie controleerde op zaterdag 14 januari rond 21.30 uur de bestuurder van een personenauto. De man reed op dat moment over de Neer-Andelseweg. De agenten arresteerden hem direct, want er kwam hen een walm van alcohol tegemoet. De 26-jarige man uit Andel moest mee naar het politiebureau en uit de ademanalyse bleek dat hij bijna 5 keer de wettelijk toegestane waarde blies. De ademanalyseapparatuur gaf namelijk een uitslag van 945 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Dit was uiteraard meteen reden om het rijbewijs van de man in te vorderen. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van de aanrijding.
Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

SPRANG-CAPELLE: Ook een 22-jarige man uit Hedel raakte zijn rijbewijs kwijt. De man werd betrapt op het rijden onder invloed op zondag 15 januari om 05.30 uur. Agenten controleerden hem op de A-59 ter hoogte van Sprang-Capelle. De ademanalyse gaf een uitslag van 585ug/l, wat reden was om het rijbewijs van de man in te vorderen. Uiteraard kreeg hij daarnaast ook proces-verbaal aangezegd en is het CBR verzocht om zijn rijvaardigheid opnieuw te testen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen de 220 ug/l en de 350 ug/l) geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven de 350 ug/l) worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dag 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Sinds 1 januari 2006 gelden overigens voor zogenaamde beginnende bestuurders strengere regels en strengere straffen voor het rijden onder invloed.

Auteur: Jeroen Steenmeijer