Gemeente 's-Hertogenbosch

11-01-2006
Sportief Den Bosch loopt warm voor Gemeenteraadsverkiezingen 2006 "Kies voor sport!"

Op maandag 16 januari aanstaande vindt in `s-Hertogenbosch een Sportdebat plaats onder leiding van ex-profwielrenner en wielercommentator Maarten Ducrot. Het debat wordt door de afdeling Sport en Recreatie van de gemeente georganiseerd in samenspel met NOC*NSF. Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, vormt samen met wethouder sport Elly de Jonge de jury.

Het debat wordt gevoerd in `Lagerhuis'-stijl tussen twee panels van vertegenwoordigers van lokale sport en politiek. De geponeerde stellingen over de onderwerpen privatisering, de rol van de gemeente en de vereniging, topsport en bewegingsonderwijs, hebben tot doel aanzet te geven tot een vernieuwd sportbeleid van de gemeente 's-Hertogenbosch. Daarnaast is het tijdstip van het debat mede gekozen met het oog op de plaatselijke gemeenteraads-verkiezingen van maart 2006.

Iedereen is van harte uitgenodigd om het Bossche Sportdebat op maandag 16 januari bij te wonen op de publieke tribune. Vanaf 19.00 uur bent u welkom in de Verkadefabriek (Boschdijkstraat 45, www.verkadefabriek.nl). Om 19.30 uur gaat het debat van start. Om 22.00 uur is het programma afgelopen. U moet zich wel vooraf aanmelden, gezien het beperkte aantal plaatsen. U kunt zich telefonisch aanmelden bij het Servicepunt Sport en Bewegen op telefoonnummer (073) 615 97 77. Er zijn geen kosten aan verbonden.

`s-Hertogenbosch laat zich met dit debat door NOC*NSF uitdagen zich als Sportstad te profileren. Gemeenten kunnen zich als sportstad profileren door sport hoog op de gemeentelijke politieke agenda te plaatsen. In navolging van de Kabinetsnota `Tijd voor Sport' die begin september door VWS is uitgebracht, wordt aan elke Nederlandse gemeente gevraagd concrete invulling te geven aan zaken als gezondheidsbevordering door sport, intergratie door sport en het bevorderen van topsport.

NOC*NSF organiseert in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen nog diverse andere lokale sportdebatten, niet alleen in de grote steden, maar overal in Nederland. Andere gemeenten zijn: de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug, Assen, Enschede, Rotterdam, Wageningen, Almere en Alkmaar. In elk van deze debatten staat de vraag centraal: wat wordt de inzet van de gemeente op het gebied van sport in het nieuwe Collegeprogramma? De lokale sport, vertegenwoordigd door verenigingsbestuurders, (top)sporters en sporttechnisch kader, daagt lokale politici - de toekomstige bestuurders - uit om baanbrekende, inspirerende keuzes te maken en deze voor een breed publiek te verdedigen. De uitkomsten van het debat bieden de kiezers houvast bij de gemeenteraadsverkiezingen en dienen tegelijk als startpunt voor de daarop volgende collegeonderhandelingen.