MINBZ: Nicolaï spreekt op EU subsidiariteitsseminar in Berlijn

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

13 januari 2006

Staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolaï zal op maandag 16 januari 2006 een bezoek brengen aan Berlijn. Hij zal daar gastspreker zijn op een seminar getiteld 'Sharing power in Europe, striking the right balance between EU and Member State action'. Het seminar vindt plaats in de Britse ambassade.

Het seminar past in het kader van de reflectieperiode na het 'nee' tegen het Europees grondwettelijk verdrag in Frankrijk en Nederland. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Nederland, Groot-Brittanië en Duitsland en betreft een vervolg op de conferentie over hetzelfde onderwerp in Den Haag van 17 november jl.
13)
Nicolaï zal spreken over het principe van subsidiariteit; beslissingen moeten worden genomen op het laagst mogelijk bestuurlijk niveau. Wanneer heeft de EU meerwaarde boven nationale besluitvorming? Positieve en negatieve kanten van de huidige praktijk in de EU zullen aan bod komen. De EU moet alleen optreden op die terreinen waarop zij een toegevoegde waarde kan bieden: 'Doe nationaal wat nationaal kan, Europees wat Europees moet'.

Andere sprekers zijn de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken Günther Gloser en de ondervoorzitter van het Britse Lagerhuis Nigel Griffiths. Daarnaast zullen ook parlementariërs uit Nederland en andere Europese landen deelnemen.

Maandagmiddag ontmoet Nicolaï separaat zijn Duitse collega Gloser voor een gesprek over de belangrijkste onderwerpen op de Europese agenda zoals de toekomst van Europa, de Lissabonstrategie en de dienstenrichtlijn.


Noot voor de redactie/

Ministerie van Buitenlandse Zaken