PvdA Europees parlement


Programma Straatsburg 16-19 januari 2005

13 januari 2006

Van maandag 12 tot en met donderdag 15 december 2005 houdt het Europees Parlement zitting in Straatsburg. Het programma van de PvdA-europarlementariërs ziet er als volgt uit.

Maandag 16 januari


* Homofobie in de EU - Onlangs werd een demonstratie voor rechten voor homo's in Polen verboden. Emine Bozkurt heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie en de PES roept op tot veroordeling van dit verbod.
* Vrouwenhandel en seksuele uitbuiting kinderen (verslag Prets) - Handel in vrouwen en kinderen moet hard worden aangepakt. Emine Bozkurt (vrouwencommissie) en Edith Mastenbroek (Justitie) zijn woordvoerders.
* Evaluatie WTO-top Hong Kong - Max van den Berg is woordvoerder. Lees hier meer.
* Klimaatverandering - n.a.v. de klimaattop in Montreal. Dorette Corbey was erbij en heeft nu voorgesteld dat ook het gasprobleem en de energiepolitiek deel worden van het debat over klimaatverandering in Straatsburg.

Dinsdag 17 januari
* Havendiensten (verslag Jarzembowski) - de PES zal tegen de voorgestelde richtlijn voor havendiensten stemmen, zie ook het persbericht. Jan Marinus Wiersma is woordvoerder.
* Suiker - Thijs Berman (landbouw) en Max van den Berg (ontwikkelingssamenwerking) zijn woordvoerders. De Raad bereikte in november 2005 al een akkoord. Het Parlement geeft nu zijn advies.
* Milieuaspecten duurzame ontwikkeling (verslag Ferreira) - woordvoerder is Dorette Corbey.

Woensdag 18 januari
* Oostenrijks voorzitterschap - de PES-fractie zal onder meer wijzen op een aantal buitenlandpolitieke kwesties: relaties met Rusland (incl. energierelaties), Iran, verkiezingen in de Palestijnse gebieden en de Westelijke Balkan. Jan Marinus Wiersma is woordvoerder.
* Evaluatie debat over de EU (Verslag Voggenhuber/Duff) - PvdA is kritisch over dit verslag, met name over paragraaf 27 waarin gepleit wordt voor behoud eigenlijke verdragstekst, gerust stellen van burgers en hen zien te overtuigen. Max van den Berg is woordvoerder.
* Mandaat tijdelijke commissie CIA-kampen en -vluchten - zie ook persbericht van de PvdA
* Financiële perspectieven - Max van den Berg noemt het Raadsakkoord "oude prioriteiten voor het nieuwe Europa", dus teveel naar landbouw en te weinig voor onderwijs en innovatie. Lees hier meer over de gemengde gevoelens van de PvdA-eurodelegatie over het akkoord.
* Gas- en energiepolitiek (problemen Rusland en Oekraïne) - Jan Marinus Wiersma (geopolitieke dimensie van energierelatie EU-Rusland), Dorette Corbey (energiepolitiek, zie ook debat klimaatveranderingen) en Thijs Berman (Oekraïne-delegatie) zijn betrokken bij dit debat.

En verder
* Edith Mastenbroek maakt deel uit van de waarnemingsmissie van het Europees Parlement bij de Palestijnse verkiezingen op 25 januari. Edith is waarnemer in de Gazastrook en is daar van 22 tot en met 26 januari.
* Thijs Berman is rapporteur voor de vaststelling van minimumvoorschriften voor het welzijn van vleeskuikens. Zijn rapport wordt op 26 januari gestemd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Lees hier de belangrijkste strijdpunten.
* Op donderdag 26 januari 2006 organiseren Ieke van den Burg en Max van den Berg in Utrecht een expertbijeenkomst over openbare aanbestedingen: 'Sociaal verantwoord aanbesteden'.
* Emine Bozkurt spreekt tijdens de International Women's Conference in Istanbul (28/29 januari) over de rol van vrouwen in Turkije.
* Op 1 februari spreekt het Europees Parlement in Brussel over nominale hoeveelheden voor voorverpakte produkten (verslag Toubon). Verpakkingen die net iets minder dan een standaardhoeveelheid bevatten, verwarren consumenten onnodig en bij een gelijke prijs is er zelfs sprake van misleiding. Ieke van den Burg is woordvoerder.
* Ook op 1 februari neemt Emine Bozkurt deel aan de UEFA-conferentie 'Unite against Racism'. Dit sluit aan bij eerdere acties rondom de verklaring van het Europees Parlement tegen racisme in het voetbal. Zie ook hier.
* Max van den Berg is rapporteur op corruptie in ontwikkelingslanden en de rol van goed bestuur en de Europese Unie daarbij. Zijn rapport wordt begin 2006 besproken.
* Dorette Corbey is benoemd tot rapporteur namens het Europees Parlement over luchtkwaliteit. In de komende maanden dan ook veel aandacht voor fijnstof en de Nederlandse bouwplannen. Ook is Dorette als woordvoerder namens de PES betrokken bij de tweede lezing van de gezondheidsclaims, duurzame vangst van vis en etikettering van vis.